8
Mayıs
2024
Çarşamba
GİRESUN

Balıkçılara lüfer avı uyarısı

GİRESUNLU BALIKÇILARIN LÜFER AVI UYARISI

Giresun’un Piraziz İlçesi Su Ürünleri Kooperatifi Onursal Başkanı Yaşar Arslan, denizlerin kralı lüfer balığının boy uzunluğuna dikkat edilmeden avlanıldığını ve denetimlerin yetersiz olduğunu ileri sürdü.

Denizlerde adeta balık katliamının yaşandığını ileri süren Piraziz Su Ürünleri Kooperatifi Onursal Başkanı Arslan ““Karadeniz’deki lüfer ailesinden olan çinakop balığı küçükten büyüğe doğru şöyle tanımlanır. Defneyaprağı, Çinakop, Sarıkanat, Lüfer, Kovana ve Sırtı Kara. Bu kadar adı olması balıkların kralı olmasından ileri gelmektedir. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın koyduğu alt sınır 14 cm. yani 14 cm’den küçük bir lüfer ailesinin ferdini yakalamak yasaktır. 14 cm’lik bu yasak balık olarak Çinakopta işe yaramaz. Lüferin çoğalabilmesi için 24 cm’ye kadar büyümesi gerekir” dedi.

“Bu yasak kağıt üzerinde kalıyor ve yasağı uygulayan da yok” diyen Arslan “Gırgırlar, büyük takımlar ağlarını atarak geleni gideni avlıyor. Büyük bir lezzete sahip olan ve balıkların kralı olarak bilinen lüfere sahip çıkamıyoruz. Denizlerin en güzel hediyesini ilgili birimler koruyamıyorsa, bu konuda önlem almıyor, aldığı önlemi uygulamıyorsa bu ilgili kurumların var oluş nedeni nedir? Lüferin çoğalabilmesi için en az 24 cm’ye gelmesi lazımdır. Bu coğrafyanın denizlerdeki en güzel hediyesini koruyamıyorsak ve önlem almıyorsak biz küçük kıyı balıkçılarını ileride yokluklar beklemektedir” diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Kasım 2010 Salı 11:05:00
Güncelleme :9 Kasım 2010 Salı 11:17:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?