2
Mayıs
2024
Perşembe
GİRESUN

Bilim adamının hukuk mücadelesi

Karadeniz Teknik Üniversitesi’ne (KTÜ) bağlı Giresun İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde görevli Yrd. Doç. Dr. Nedim Dikmen Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde usulsüz görevlendirme yapıldığı gerekçesiyle Samsun 19 Mayıs Üniversitesi (OÜ) Rektörlüğü aleyhine Ordu Bölge İdare Mahkemesi’nde açtığı davayı kazanarak, fakültede 2003-2004 eğitim-öğretim yılı ders görevlendirmelerinin iptal edilmesini sağladı.

Konuyla ilgili olarak İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Yrd. Doç. Dr. Nedim Dikmen, daha önce KTÜ’ye bağlı olan Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin 2001 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla Samsun 19 Mayıs Üniversitesi’ne bağlandığını belirterek, devrin ardından Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından KTÜ kadrosunda bulunan kendisi ve 5 doçentin Ünye İİBF’de, 19 Mayıs Üniversitesi tarafından kendi elemanları atanıncaya kadar ders vermeye devam etmeleri şeklinde bir karar verildiğini söyledi. Üç yıl süren uygulamanın ardından kendilerine OÜ Rektörlüğü tarafından kendilerine görev verilmediğini kaydeden Dikmen, "19 Mayıs Üniversitesi Rektörlüğü bizim yerimize Ünye İİBF’de ehil olmayan kişilere ders verdirdi. Ben de OÜ Rektörlüğü’ne başvuruda bulunarak, Ünye İİBF’de görev almak istediğimi belirttim. Ancak talebime olumsuz cevap aldım" dedi.

Bunun üzerine Ünye İİBF’deki 2003-2004 eğitim-öğretim yılı ders görevlendirmelerinin iptali için Ordu Bölge İdare Mahkemesi’nde dava açtığını dile getiren Yrd. Doç. Dr. Dikmen, "Ordu İdare Mahkemesi, kadrosu KTÜ’ye aktarılan ve daha önce bu fakültede görevli elemanların 2547 sayılı yasanın 40. maddesi çerçevesinde görevlendirme suretiyle fakültenin kendi elemanları atanıncaya kadar, görevlerine devam ettirilmesinin sağlanması gerektiğini belirterek, Ünye İİBF’nin kendi öğretim elemanlarının da henüz atanmadığı ve fakültenin öğretim elemanına ihtiyacı bulunduğuna dolayısıyla öğretim üyelerinin yerine yeni görevlendirmeler yapılmasının da hukuka aykırı olduğuna karar verdi. Bu nedenle Ordu İdare Mahkemesi, Ünye İİBF’de 2003-2004 eğitim-öğretim yılı ders görevlendirmelerini iptal etti" diye konuştu.

Ordu Bölge İdare Mahkemesi’nin verdiği iptal kararına rağmen Ünye İİBF’de hukuka aykırı uygulamanın devam ettiğini de ileri süren Yrd. Doç. Dr. Nedim Dikmen, hukuk dışı hareketler hakkında YÖK’ün soruşturma başlatması gerektiğini söyledi.

Giresun
Yayın Tarihi : 22 Aralık 2004 Çarşamba 15:48:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Mustafa ÇAKIR IP: 81.214.70.xxx Tarih : 5.08.2005 15:19:47
Helal sana hocam. Haklı davanı destekliyorum. Ama maalesef ülkemizde hukuksuzluk almış başını yürümüş. Umarım bu olayda hukukun gücü öne çıkar ve haklı olan gerçekten kazanır.