3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

Bölgesel teşvik isteniyor

Giresun Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) Meclis Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, Giresun'da sanayiin gelişimi için bölgesel teşvik uygulanmasına geçilmesinin şart olduğunu söyledi.


Çakırmelikoğlu, yaptığı açıklamada, geçmiş yıllarda 5084 ve 5350 sayılı Teşvik Kanunlarının çıkarıldığını, bu teşviklerden Giresun'un da yararlandırıldığını hatırlattı.

Hasan Çakırmelikoğlu, uygulanan teşviklerin metropol kentlere yakın illere de verilmesi ve teşvikin uygulandığı il sayısının fazla olmasının, teşvikin Giresun ve benzer durumdaki illere arzulanan katkıyı sağlayamadığını ileri sürdü.


Giresun'da sanayiin gelişimi için bölgesel teşvik uygulanmasının şart olduğunu vurgulayan Çakırmelikoğlu, “Giresun yatırım düzeyi açısından Türkiye ortalamasının altında bir grafik çizmektedir. İşsizler ordusu diğer bölgelere nazaran Giresun'da biraz daha yoğundur. Her geçen gün kahvehane ve caddelerine bir işsizin daha katıldığı bir kent görüntüsü veren Giresun'un yatırımcıya dönük teşvik edilmesi gerekmektedir. İyi niyetle çıkartılan yasa Giresun gibi Anadolu'nun uzak diyarlarında bulunan illere katkı yapmamış, tam tersi metropol şehirlere yakın olan ve teşvik kapsamına alınmaya ihtiyacı olmayan Düzce, Karaman gibi illere fayda sağlamıştır. Hedef ve sonuç ortadadır. Baştan itibaren vurguladığımız genel teşvik yerine, bölgesel ve sektörel teşvik gündeme getirilerek yasalaştırılmalıdır. Özellikle Giresun gibi kentlerin teşvikten faydalanabilmesi için bölgesel avantajlar ön plana çıkartılmalıdır. Çözüm genel teşvik değil, bölgesel ve sektörel teşviktir. Bu nedenle Giresun'un kendi ayakları üzerinde durabilmesi için bölgesel teşvik kanununa ihtiyaç vardır” dedi.
Giresun ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yayla turizminin teşvik edilmesiyle hem istihdamın önünün açılacağına, hem de bölgenin turizm potansiyelinin harekete geçirileceğine işaret eden Çakırmelikoğlu, fındık üretiminde söz sahibi olan Giresun'da, bu ürün için başlatılacak tesisleşme hamlesinin fındıkta yaşanan sorunların uzun vadeli çözümüne de katkı sağlayabileceğini savundu.
Çakırmelikoğlu, fındık ürününün hammaddesinin bulunduğu Giresun’da yatırıma dönük bir teşvik uygulanması sonucunda ortaya çıkacak tesislerin işsizlik sorununu temelinden çözebileceğini de belirterek bu durumda sihirli noktanın teşvik yasası olduğunu ifade etti.

iha
Yayın Tarihi : 12 Mayıs 2008 Pazartesi 17:09:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?