1
Mayıs
2024
Çarşamba
GİRESUN

Çavuşlu beldesi isyanda

Giresun'un Görele ilçesine bağlı Çavuşlu beldesinde yeniden yapımına başlanan Katı Atık Bertaraf Tesisi çalışmalarını durdurmak isteyen belde halkı ile onları engellemeye çalışan jandarma ve çevik kuvvet polisleri arasında arbede yaşandı. Bazı vatandaşlar gözaltına alınırken, arbede sırasında kadınlar baygınlık geçirdi.

Belde halkı yapımına geçtiğimiz aylarda başlanan Katı Atık Bertaraf Tesisi'nin durdurulması için Ordu İdare Mahkemesine dava açmıştı. Davada çıkan yürütmeyi durdurma kararının ardından tesisin yapımına son verilmişti.

Ordu Bölge İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma kararına rağmen çöp entegre tesisi inşaatında çalışmaların devam ettiğini öne süren bazı belde sakinleri, inşaat alanında eylem yaptı. Kadınların ön safta yer aldığı kalabalık, jandarma ve çevik kuvvetin oluşturduğu barikatı aşmak istedi. Bu sırada vatandaşlarla, güvenlik güçleri arasında arbede yaşandı.

Arbede sırasında vatandaşlar 'Vali İstifa' sloganları attı. Yaşanan arbede sırasında bazı vatandaşlar gözaltına alınırken, ön grupta yer alan kadınlar ise baygınlık geçirdi. Arbedenin ardından grup adına, seçilen kişilerin inşaat alanına alınarak basın açıklaması yapmasına izin verildi.

Grup adına basın açıklaması yapan Çavuşlu Belde Belediye Başkan Yardımcısı Rıza Keskin, ellerinde mahkeme kararı olmasına rağmen bölgede tesisin yeniden yapım çalışmalarının başladığına işaret etti. Keskin, "Amacımız belde sınırları içerisinde bulunan yerimize yapılan hakız tesisin yapılmasına karşı olmaktır. Bugün burada karşımızda asker değil, yetkili birisini görmek istedik. Burada sorumlu kişiye derdimizi anlatmak istedik. Amacımız adalete ve mahkemeye karşı yapılan bir haksızlığın önüne geçmektir. Bizim tepkimiz verilen sözlerin tutulmamasıdır. En önemlisi yargının yapılamaz dediği, bir çivi dahi çakılamaz dediği yere inşaat yapılıyor. Bunu nasıl yaptıklarını da bilemiyoruz. Açıklama yapılmıyor. Burada yapılacak olan bir tesise ancak Çavuşlulu karar verebilir. Çavuşlu halkının gönlü kararı alınmadan buraya bir tesis yapılamaz. Çavuşlu'da 1970'li yıllardan bu yana hiçbir tesis fabrika yapılmamış. Benim halkım kendi gücü ile burada yaşamaya çalışıyor. Bunların amacı Çavuşlu'yu yok etmek. Çavuşlu'nun suyu buradan geliyor. 2 binin üzerinde halk burada yaşıyor. 7 mahalle var. Bu insanlar bu dereden akan sularla yaşıyorlar. Bu tesis Giresun'a yapılacaktı. Kimse istemedi. Şimdi Çavuşlu'ya yapılıyor. Çavuşlu kurban mı seçiliyor. Kesinlikle bu tesisi buraya yaptırmayacağız." dedi.

Belde halkı basın açıklamasının ardından bölgeden ayrıldı.

CHA
Yayın Tarihi : 14 Kasım 2012 Çarşamba 18:31:36
Güncelleme :4 Aralık 2012 Salı 17:06:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?