3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

ÇDP ekonomiyi geri plana atıyor

Şehir Plancıları Odası Giresun İl Temsilcisi Serhat Durukan, Çevre Düzeni Planları'nın (ÇDP) Giresun için ortaya koyduğu yaklaşımları kabul etmediklerini belirtti.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Durukan, Ordu-Giresun-Gümüşhane-Trabzon-Rize ve Artvin Planlama Bölgesini kapsayan 1/100000 ölçekli Çevre Düzeni Planları'nın (ÇDP) Çevre ve Orman Bakanlığı onaylanarak askıya çıkarıldığını hatırlattı. Planlar üzerinde yapmış oldukları incelemeler sonucunda bazı hususlara itirazlarının bulunduğunu aktaran Durukan, ÇDP'yle Giresun ekonomisinin kalkınmada geri plana atıldığını savundu.

Tarıma dayalı sanayi ile ilin ekonomik kalkınma yapamayacağının artık her kesim tarafından kabul edildiğini, bu sektörün yanında sektörler belirlenmesi ve özellikle turizm sektöründe beklentilerin olduğunu vurgulayan Durukan, "Plan bu beklentilere somut karşılık verecek durumda değildir. Deniz ve Yayla turizminin birlikte yaşandığı Giresun ilinde turizm sektörünü destekleyecek kararlara planda yer verilmemiştir" dedi. "Fındık Borsası'nın ilimizde her türlü altyapısı hazır olmasına karşın, Ordu iline Fındık Borsası önerilmesi yanlıştır" diyen Durukan, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Plan bir ÇDP ve amacı ekolojiyi koruyarak kalkınmayı sağlamak olduğu halde giderek yara alan Kafkas Ekonomi Sistemi ile Giresun Dağları'nın bağlantısının doğal yaşam koridoru oluşturarak çözülmesi önerisi planda yer almamıştır. Nesli tehlike altında olan türleri barındıran ve ulusal 'Önemli Bitki Alanı' listesinde bulunan Giresun Dağları ile ilgili koruma önerisi bulunmamaktadır. Kalkınma planlarının dünyamızda artık en kıt kaynak olan suya endeksli ve su havzalarında entegre planlar hazırlayarak yapıldığı halde bölgesel planlarımızda su havzalarının korunması ve su kaynağının sürdürülebilirliği ile ilgili bir öneri yer almamıştır. Plan notlarında ve açıklama raporunda çevre kirliliğinin önlenmesine yönelik kararlar getirilmiştir. Ancak özellikle kıyı yerleşmeleri için büyük sorun teşkil eden katı atık toplama ve depolama merkezleri hakkında somut önerilere rastlanmamıştır. Katı atık toplama ve depolama merkezleri ile kıyı yerleşmelerinde aşılamayan bir sorun olmakla birlikte, yerel idarelerin çözüm yaratacağı bir konu olmaktan çıkmıştır. Merkezi yönetim olarak ve konunun muhatabı olan Çevre ve Orman Bakanlığı'nın hazırlatıp onayladığı ÇDP uygulamaya yönelik olarak çok daha kesin, bağlayıcı ve net çözümlerin getirilmesi gerekmektedir."

iha
Yayın Tarihi : 11 Eylül 2007 Salı 10:41:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?