3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

Çevre kirliliği Giresun'u tehdit ediyor

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Giresun Eğitim Fakültesi Dekanı ve Çevre Kulübü Akademik Danışmanı Prof. Dr. Mehmet Tüfekçi, Giresun’da son yıllarda artış gösteren çevre kirliğinin önemli bir sorun haline geldiğini söyledi.

Son yıllarda Giresun’da hızla artış gösteren çevre kirliliği bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Tüfekçi, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, bu durumun vakit kaybedilmeden öncelikle ele alınması gerektiğini vurguladı. Giresun’da çevre kirliliğinin başında erozyonun geldiğini kaydeden Prof. Dr. Tüfekçi "Toprakların amaca uygun olarak kullanılmaması, erozyonun hızlanmasını sağlıyor. Yine ormanlarımız da baş gösteren zararlı böceklere karşı yürütülen mücadeleler yetersiz olduğundan ağaçlar yok olmakta, bu nedenle erozyonun önlenmesinde sonuç elde edilememektedir. ÇED raporları olmadan yapılan sahil dolguları nedeniyle koylar, plajlar, doğal alanlar ve balık yuvaları ile yumurtaları yok olmaktadır. Buna bağlı olarak tabii güzellikler kaybolmaktadır. Özellikle kış aylarında Giresun’a kalitesiz yakıt girişleri bulunmaktadır. Bu durum hava kirliliğinin yükseltmesine neden oluyor. Bölgede bilinçsiz yapılan tarımın da büyük çevre sorunları doğurmaktadır. Tarım ürünlerindeki zararlılara karşı kullanılan zirai ilaçlar ve suni gübreler bir şekilde su kaynakları ve denizlere karışmaktadır. Maalesef bu durum da toprak kirliliği ve bazı canlı türlerinin soylarının tükenmesine sebep olmaktadır" dedi.

Giresun’un bir diğer önemli çevre sorununun çarpık yapılaşma sonucu oluşan görüntü kirliliği olduğunun altını çizen Prof. Dr. Mehmet Tüfekçi, "Kırsal kesimden Giresun’a olan göç nedeniyle çarpık yapılaşma hız kazanmakta. Yaylalarımızda doğal güzellikler, bina ve barınma ihtiyacı için yok edilmektedir. Maalesef yaylalarımız beton yığınlarına dönmekte. Bilinçsiz avlanma sonucu Karadeniz’de balık nesilleri yok olurken, deniz kenarlarında oluşturulan çöp depolama sahaları da deniz kirliliği oluşturmakta" diye konuştu.

giresun
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2004 Salı 12:07:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?