7
Mayıs
2024
Salı
GİRESUN

Çiftçiler kiviye yönlendiriliyor

GİRESUN’DA ÇİFTÇİLER KİVİ ÜRETİMİNE YÖNLENDİRİLİYOR

Giresun’un Keşap Kaymakamlığı fındığa ek gelir olarak ilçede kivi üretiminin yaygınlaşması için çalışma yürütüyor.

Yörede fındıktan elde edilecek gelirin azami düzeye ulaştığını belirten Kaymakam Tamer Orhan, çiftçiyi kivi başta olmak üzere pepino gibi değişik ürünlere yönlendirmek için çiftçilere destek vermeye çalıştıklarını kaydetti. İlçede kivi üretimi yapan İl Genel Meclis üyesi Mehmet Aksu’nun kivi bahçesinde incelemelerde bulunan Kaymakam Tamer Orhan, “Yöre halkı fındık üretiminden elde edilen gelir azami düzeye ulaştı. Yeni tarım uygulamaları dışında daha fazla gelir elde etme imkanı kalmadığı görülüyor. Kiviyi, fındığa ek gelir olarak teşvik etmek suretiyle çiftçilerimizin yüzünü güldürmek istiyoruz” dedi.

Yörede kivi üretiminin yaygınlaşması amacıyla çeşitli destekler verdiklerini de ifade eden Kaymakam Orhan, “Kivinin yaygınlaşması maksadıyla çiftçilerimize kivi bahçelerini oluşturmalarında kullanacakları direkleri, telleri ve kivi fidanlarını vermekteyiz. Bunun yanı sıra ürünlerini uzun süre saklayabilecekleri soğuk hava deposunun kurulması için çalışma başlattık. Soğuk hava deposu bu sezon değil ama gelecek sezona yetiştirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

İl Genel Meclis üyesi Mehmet Aksu ise kivi üreticisi olarak fındıktan daha fazla gelir elde ettiğini söyledi. “Bir dönümlük kivi arazisinden elde ettiğim geliri fındıktan elde edemiyorum. Kivi her geçen yıl ülkemizde değer kazanan bir ürün.2009 yılında ülkemizin kivi tüketimi 30 bin ton. Kivi üretimi 13 bin tonu bulmadı ve 18 bin ton kiviyi ithal ettik. Kırsalda kivi üretiminin yaygınlaştırılması amacıyla projeler üretilmelidir” şeklinde konuştu.

Yaklaşık 2 bin ton kivi üretimi yapılan Giresun’da birlik ve soğuk hava deposuna ihtiyaç duyulduğunu da hatırlatan Aksu “ Her geçen yıl kivi üretiminin yaygınlaştığı ilimizde iki önemli ihtiyacımız var. Bunlarda birincisi Kivi Üreticileri Birliği’nin kurulması ikincisi ise soğuk hava deposunun yapılmasıdır” ifadelerini kullandı.

GİRESUN’DA ÇİFTÇİLER KİVİ ÜRETİMİNE YÖNLENDİRİLİYOR
GİRESUN’DA ÇİFTÇİLER KİVİ ÜRETİMİNE YÖNLENDİRİLİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 10 Kasım 2010 Çarşamba 10:58:02
Güncelleme :10 Kasım 2010 Çarşamba 18:36:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?