3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

Cips yerine fındık yeyin

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) vatandaşın ucuza fındık yemesini sağlamak üzere, perakende fındık satış fiyatlarını yüzde 33,3 düşürdü.

Ofis, daha önce 12 YTL olan 1 kilogramlık (KG) vakumlu paketlerde ambalajlı kavrulmuş fındığın fiyatını, bugünden itibaren 8 YTL'ye indirdi.

Ayrıca 500 gramlık ve 250 gramlık paketler halinde de kavrulmuş fındık satan TMO, özellikle 250 gramlık paketlerle okul, vakıf, kurum ve belediye kantinlerine girmeyi de hedefliyor. Yeni fiyat uygulaması ile 1 KG'lik paketlerdeki fındığın fiyatı 12 YTL'den 8 YTL'ye, 500 gramlık fındığın fiyatı 6 YTL'den 4 YTL'ye, 250 gramlık paketlerdeki fındığın fiyatı da 3,25 YTL'den 2,5 YTL'ye iniyor. Halen piyasada 125 gramlık cipsler 2-2,5 YTL'den satılırken, Ofis, özellikle çocuklara, cips fiyatına fındık alma imkanı sağlıyor.

TMO Genel Müdürü Mesut Köse, AA muhabirine yaptığı açıklamada, piyasada kilosu 25 YTL'ye kadar kavrulmuş iç fındık satıldığına işaret ederek, “Türkiye en büyük fındık üreticisi ama vatandaş yüksek fiyatlar nedeniyle yeterince fındık yiyemiyor. Vatandaşa ucuza fındık yemesine olanak sağlamak amacıyla fiyatı 8 YTL'ye düşürdük” dedi.

Ofisin halen sadece şubeleri aracılığıyla perakende satış yaptığını hatırlatan Köse, özellikle 250 gramlık paketlerin günlük tüketim açısından uygun olduğuna işaret ederek, okul, yurt, kurum kantinleri, vakıflar, kooperatifler ve belediyelerin bu şube müdürlüklerine başvurarak, istedikleri miktarda toplu alım yapabileceklerini söyledi. Şu aşamada toplu alımlarda farklı fiyat uygulanmayacağını kaydeden Köse, ancak buna ilişkin ileride bir çalışma yapılabileceğini ifade etti.

Türkiye'de 600-700 bin ton civarında fındık üretilmesine karşın, bunun ancak 80 bin-100 bin tonunun yurt içinde tüketildiğini belirten Köse, amaçlarının, vatandaşların, sağlıklı beslenme açısından önem taşıyan, besin değeri çok yüksek bu ürünü tüketimlerini artırmak olduğunu vurguladı.

TMO'nun geçen yıl perakende fındık satışına başladığını ve şimdiye kadar 500 ton civarında ürün sattığını hatırlatan Köse, fındık satış fiyatlarının düşürülmesini değerlendirirken, “Bu aynı zamanda sosyal bir uygulama ve hedef” dedi.

MALİYET FİYATININ ALTINDA SATILIYOR

Ofis, Adana, Ankara, Akşehir, Aksaray, Akçakoca, Erzurum, Afyonkarahisar, Kayseri, Kırşehir, Konya, Yerköy, Eskişehir, Derince, Diyarbakır, Edirne, Kırklareli, Kırıkkale, Gaziantep, Tekirdağ, Bandırma İskenderun, İzmir, Mersin, Samsun, Şanlıurfa ve Trabzon şubeleriyle bağlı işyerlerinde perakende olarak satış yapıyor. Tüketiciler, Ofis'ten, fındık yanında, kırmızı mercimek ve pirinç de alabiliyor.

Daha önce açıklanan alım politikası gereği, 1 Aralık itibariyle fındık alım fiyatını 4,5 YTL'den 5 YTL'ye çıkaran TMO, şimdiye kadar 94 bin üreticiden 186 bin ton alım yaptı. Önceki yıllardaki alımlarından dolayı, Ofis'in stoklarında, 460 bin ton civarında fındık bulunuyor.

Alımda uygulanan yüzde 50 randıman dikkate alındığında, kilosu 5 YTL olan 1 kg fındıktan 2 YTL iç fındık üretiliyor. Ancak kavurma nedeniyle, 2,5 kg iç fındıktan 2 kg kavrulmuş fındık üretiliyor. Ancak, TMO'nun daha önceki yıllardan kalan ve daha düşük fiyattan alınan fındık stokları göz önüne alındığında, perakende satış fiyatı şimdiki maliyetlerin üzerinde olacak.

TMO'nun ihracat veya yağlık amaçlı fındık satışı ihalelerinde ise satış fiyatları olarında ortalama fiyat, 3 YTL civarında seyrediyor. Kurum, çıkarılan bakanlar kurulu kararı uyarınca da, 2005 ve 2006 yılı ürünü 30 bin ton fındığı, yağlık olarak değerlendirmek üzere, kilosu 1,10 YTL'den FİSKOBİRLİK'e satmıştı.

aa
Yayın Tarihi : 3 Aralık 2008 Çarşamba 11:08:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?