3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

Doğu Karadeniz doğalgaza kavuşuyor

doğalgaz hatDoğu Karadeniz Bölgesi'nin doğalgaza kavuşturulması çalışmaları hızla sürüyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in uzun süredir üzerinde çalıştığı doğalgaz boru döşeme çalışmaları Sivas-Ordu hattında tam gaz devam ediyor. 

Daha önce 'Mavi Akım' kapsamında Samsun'dan gelmesi planlanan, ancak ihaleyi alan firmanın yaşadığı sorunlar sebebiyle geciken doğalgazı Ordu'ya ve Doğu Karadeniz Bölgesi'ne ulaştırma çalışmaları Sivas'tan başlatıldı. Sivas-Suşehri üzerinden 17 Mayıs 2006 tarihinde start alan doğalgaz boru hattı şu an Ordu'nun Kabadüz İlçesi Çambaşı Yaylası'na ulaştı. Dağ ve tepelerin doğalgaz boru hatlarıyla aşıldığı çalışma büyük bir hızla sürüyor. Fernas İnşaat tarafından gerçekleştirilen çalışmada güzergah işaretlemede yüzde 100, güzergah açmada yüzde 45, boru dizgide yüzde 25, kaynakta yüzde 6 iş ilerlemesi sağlandı. Hat boyunca döşenecek borularda Çambaşı-Kabadüz hattında farklı yerlerde stok edildi. Çalışmaları BOTAŞ'tan 4 uzman kontrol ederken, güzergahta 1 proje müdürü, 1 şantiye şefi, 2 saha mühendisinin yanı sıra 48 işçi mesai gözetmeksizin görev yapıyor. Çambaşı Yaylası'ndan Ordu'ya kadar toplam 60 kilometre uzunluğunda olacak olan doğalgaz boru hattı Ata Sanayi Sitesi'nde son bulacak. Burada kurulacak depoda toplanacak olan doğalgaz, dağıtım ağıyla şehre ulaştırılacak. 

Çambaşı Yaylası'ndaki doğalgaz çalışmalarının bir başka yanı ise Doğu Karadeniz Bölgesi'ne ulaştırılacak olan doğalgazın ayrım noktası olması. Sivas'tan Çambaşı'na kadar gelen hat, Semen Obası'nda ikiye ayrılarak bir tarafı Ordu'ya bir tarafı Giresun'a uzanacak. Halen Giresun'a doğru yol alan çalışmalar buradan sırasıyla kısa ve orta vadede Doğu Karadeniz'in diğer illerine ulaştırılacak.

"YIL SONUNA KADAR TAMAMLANACAK" 

Çalışmaları yerinde görmek üzere parti yöneticileriyle birlikte incelemelerde bulunan AKP Ordu İl Başkanı Fatihan Ünal, hat döşeme çalışmalarının yıl sonuna kadar tamamlanacağını söyledi. Orduluların beklediği doğalgazın çok yakında olduğunu söyleyen Ünal, "Bakın burada cep telefonu çekmiyor, arazi şartları çok ağır ve engebeli. Bu zor şartlarda, bu ağır araçlarla dağlar aşılıyor, dereler geçiliyor. Üstelik mesai saati düşünmeksizin geç saatlere kadar çalışıyorlar. AK Parti verdiği sözleri bir bir yerine getiriyor. Hat döşeme çalışmalarının yıl sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor. Şu anda çalışmaların önünde bir engel yok" dedi.
.
Yayın Tarihi : 26 Haziran 2006 Pazartesi 13:16:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ıhash IP: 85.105.154.xxx Tarih : 9.07.2006 21:23:51
Doğu karadenize verilen doğalgaz kelkit vadisinin stratejik ve jeopolitik öneme sahip şehri olan şebinkarahisarada verilmelidir.