3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

Doğu Karadeniz'de çoklu tarım

Trabzon Tarım İl Müdürü Dr. Temel Şahin, Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki 6 ilde yürütülen proje ile fındık ve çay tarımıyla sınırlı bölgede çoklu tarıma geçilmesinin ve çiftçilerin de yaşam seviyelerinin iyileştirilmesinin hedeflendiğini söyledi.

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü (TÜGEM) ve Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) tarafından birlikte yürütülen ve Doğu Karadeniz Bölgesi Bölgesel Gelişme Planı (DOKAP) kapsamındaki 6 ilde yaşayan çiftçilerin yaşam seviyelerinin iyileştirilmesini amaçlayan ‘Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki Küçük Ölçekli Çiftçilerin Yaşam Seviyelerinin İyileştirilmesi Projesi’nin tanıtım ve 2007 yılı değerlendirme toplantısı Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda (TTSO) yapıldı.

Trabzon Tarım İl Müdürü Dr. Temel Şahin, projeyi uygulan Türk ve Japon uzmanların katıldığı toplantının açılışında projeyle ilgili bilgi veren Dr. Şahin, projenin amacının Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Gümüşhane ve Artvin’deki temel tarım sistemlerinin geliştirilmesi olduğunu söyledi.

Projenin hedeflerini anlatan Dr. Şahin, “Proje ile bölgedeki tarımı geliştirmek için tarımsal bilgi ve yayım sistemlerinin geliştirilmesi, model alanda deneysel çoklu tarımın geliştirilmesi ve 6 ilde küçük ölçekli çiftçiler için tarım geliştirme planının öneriliyor. Bu amaçla Doğu Karadeniz Bölgesi tarım sisteminin fındık ve çaydan çoklu tarıma geçilerek küçük ölçekli çiftçilerin yaşam seviyelerinin iyileştirilmesi hedeflenmektedir. Projenin bölge çiftçisine katkı sağlayacağını düşünüyorum” dedi.

Dr. Şahin, fındık ve çaydan başka ek gelir getirici kaynakların geliştirilmesi, seçilen alanlarda çoklu tarım modellerinin kurulması ve çoklu çiftlik modellerinin diğer alanlara yayılmasının projenin diğer hedefleri olduğunu ifade etti.

Toplantıya katılan Japon uzmanlar da 2007 yılı içinde yürütülen çalışmaları değerlendirdi. Japon uzmanlar, Trabzon’un değişik bölgelerinde yürütülen turfanda ve yarı turfanda çilek üretimi, sera programı, mavi yemiş dikim demonstrasyonu, fındık aralarının etkili kullanımı, fidan yetiştiriciliği programı, yeni ürünlerin tanıtılması ve gümüş işlemeciliği destekleme programlarıyla ilgili bilgi verdi ve projelerin sürdürülebilirliğini anlattı.

iha
Yayın Tarihi : 3 Mart 2008 Pazartesi 15:50:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?