3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

Dünya AIDS günü

Giresun AIDS Savaşım Derneği Kurucu Başkanı Dr. Mustafa Torun, sahil ve tatil yörelerinde hızla gelişen turizm hareketliliğine bağlı olarak cinsel davranışların artmasının, Türkiye'de AIDS'in hızla yayılmasına yol açtığını söyledi. 

1 Aralık tarihinin 'Dünya AIDS Günü' olarak kabul edildiğini hatırlatan Dr. Mustafa Torun, Dünya'da HIV/AIDS'in hızla yayıldığına dikkat çekti. Dr. Mustafa Torun, her gün 11 bin yeni HIV infeksiyonu ile karşılaşıldığını, halen dünyada 40 milyonun üzerinde HIV/AIDS hastası olduğunu kaydetti. 

AIDS'in ilk defa 1980 yılında ABD'de eşcinsellerde saptandığını dile getiren Dr. Torun, riskli her türlü cinsel ilişki, sağlıklı olmayan koşullarda yapılan kan ve kan ürünleri nakli, teması, enfekte hamile anneden çocuğa aktarımının hastalığın geçiş yollarının başında geldiğini kaydetti. 

Türkiye'de AIDS'in 1985 yılında gözlemlendiğine işaret eden Dr. Torun, 1985-2007 yılları arasında Türkiye'de 2 bin 273 HIV'li, 647 de AİDS'li olmak üzere toplam 2 bin 920 hastanın bulunduğunu dile getirerek "Erkek olgular fazla görülse de 15-19 yaş genç kadınlarda HIV daha sıktır. 2 grupta da 25-39 yaş grubunda HIV/AİDS en fazla görülmektedir. Enfeksiyonun çoğu her türlü cinsel ilişki ile geçmiştir. Her ilde olgu saptanmış olup, metropol ve özellikle de turistik yörelerde daha fazladır" dedi. 

Sahil ve tatil yörelerinde hızla gelişen turizm hareketliliğine bağlı olarak cinsel davranışların artmasının, Türkiye'de AIDS'in hızla yayılmasına yol açtığını kaydeden Dr. Torun "AIDS'in geçiş noktalarından başında cinsel yol gelmektedir. Türkiye'de özellikle sahil kesimlerde turizm hızla gelişme kaydetmektedir. Turizm hareketliliği nedeniyle cinsel davranışlarda da artışlar gözlenmekte. Korunmasız gerçekleştirilen bu cinsel davranışlar sonucu ülkemizdeki AIDS olgularında önemli artışlar yaşanıyor" diye konuştu.

"PREZERVATİF KULLANIMI YAYGINLAŞTIRILMALI"
Dr. Torun, Türkiye'de AIDS olgusunun artmasını önlemek için prezervatif kullanımının yaygınlaştırılması gerektiğini vurgulayarak, Türk erkeğinin prezervatif kullanımını alışkanlık haline getirmek için kampanyalar düzenlenmesi gerektiğini söyledi.
Türkiye'de, prezervatif kullanımın sadece yüzde 10 seviyelerinde olduğuna dikkat çeken Dr. Torun, Türkiye'nin prezervatif kullanımı bakımından Avrupa'da en düşük ülkelerden birisi olduğuna dikkat çekti. Dr. Torun, prezervatifin cinsel yollarla geçen bir çok hastalığının önlenmesinde öneminin büyük olduğunu ifade ederek şunları söyledi: 

"Türk erkeğinde, örf ve geleneklerin getirdiği baskılar hakim. Prezervatif kullanmak Türk erkeği tarafından 'küçük düşme', 'ayıp' gibi görülmektedir. Bu düşüncelere bir de 'bana bir şey olmaz' mantığı eklenmektedir. Tüm bu nedenlerden dolayı Türkiye'de prezervatif kullanımı yeterince gelişemedi. Avrupa'nın oldukça gerisinde kalındı bu konuda. Türk erkeği adeta prezervatifi sevmedi desek yeridir. Türk erkeğine mutlaka prezervatif kullanımı alışkanlığı kazandırılmalıdır. Bunun için kampanyalar düzenlenmeli, eğitici programlar gerçekleştirilmelidir. Erkeklere ücretsiz olarak prezervatif dağıtımı yapılmalıdır. Prezervatif başta AIDS olmak üzere birçok cinsel yolla bulaşan hastalıkları önlüyor. Cinsel yolla başta AIDS olmak üzere bel soğukluğu, frengi, Hepatit B ve C gibi birçok hastalık insanlara geçmektedir. Türkiye'de cinsel yolla bulaşan hastalıklar önemli sorun teşkil etmektedir. 

Prezervatif, bu hastalıkların insanlara geçmesini önlemektedir. Hastalıkların ciddiyetini göz önüne alırsak, prezervatif çok önemli bir görevi yerine getirmektedir."

iha
Yayın Tarihi : 30 Kasım 2008 Pazar 13:23:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ahmet güneş IP: 78.163.72.xxx Tarih : 1.12.2008 17:17:29

çok teşekkür ederim saolun bu konu benim çok işime yaradı ödevimdi bu konu ve çok işime yaradı saolun çok teşekkür ederim