3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

Eczacıbaşı YİBO'ları temizleyecek

21 ildeki 30 ''Yatılı İlköğretim Bölge Okulu''nun (YİBO) banyo ve tuvaletleri yenilenecek.

Eczacıbaşı Topluluğu ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneğinin (ÇYDD) işbirliğiyle gerçekleştirilecek ''YİBO Hijyen Projesi'' ile 21 ildeki 30 ''Yatılı İlköğretim Bölge Okulu''nun (YİBO) banyo ve tuvaletleri yenilenecek.

Projenin tanıtımı amacıyla İstanbul Modern'de düzenlenen basın toplantısında konuşan Eczacıbaşı Topluluğu CEO'su Erdal Karamercan, Türkiye'de gençlerin yalnızca yüzde 40'ının orta öğretim diplomasına sahip olduğunu, aynı oranın AB ülkelerinde ise yüzde 85'e ulaştığını söyledi.

Karamercan, ''Çağdaş dünya ile ekonomik ve sosyal bütünleşmeyi sağlamak ve yaşam standartlarımızın çıtasını yükseltmek için eğitimi kesinlikle yaygınlaştırmak zorundayız. Küresel ekonomide başarılı bir şekilde rekabet edebilmek, sürdürülebilir kalkınmayı sağlayabilmek için eğitimin kalitesini de hızla artırmak zorundayız'' dedi. Okulların banyo ve tuvaletlerinin yenilenmesinin yanı sıra öğrencilere kişisel hijyen eğitimi de vereceklerini belirten Karamercan, 30 okulun banyo ve tuvaletlerinin yenilenmesinin yaklaşık 1,5 milyon YTL'ye mal olacağını bildirdi.

FİZİKİ ŞARTLAR...

ÇYDD Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan da YİBO'lardaki öğrencilerin çoğunu, kırsal alanda yaşayan çok çocuklu ailelerden gelenlerin oluşturduğunu ifade ederek, ''Türkiye'nin canı kanı YİBO'larda yatıyor. YİBO'larda devlet olanaklarıyla okutulan çocuklarımızın sahip oldukları fiziki şartlar ne yazık ki yeterli seviyelerde değil'' diye konuştu.

Saylan, Türkiye genelindeki 300 YİBO'da yaklaşık 122 bin öğrencinin öğrenim gördüğünü, bunlardan sadece üçte birinin kız öğrenci olduğunu belirterek, YİBO'lardaki öğrencilerin Türkiye'nin geleceğini oluşturacağını söyledi. YİBO'larda 8. sınıfı bitirenleri lise ve meslek liselerine yönlendirdiklerini anlatan Türkan Saylan, özellikle kız çocukları konusunda sıkıntılarının var olduğunu dile getirdi. Konuşmasında YİBO'da okuyan bir kız öğrenciden gelen mektuptan da alıntılar yapan Saylan, bu öğrencinin, okulunu bitirdiğinde ''berdel'' ile evlendirilmek istendiğini, ancak öğretmeninin babasını ikna etmesi sonucunda okuluna devam edebildiğini anlattığını ifade etti.

Saylan, öğrencilerin temizlik alışkanlıklarını da YİBO'larda edindiklerine işaret ederek, hijyen kurallarını öğrenen bu çocukların, ailelerinin yanına gittiğinde bir çeşit koruyucu sağlık hizmetini de beraberlerinde götürdüklerini vurguladı. Toplantıda, Tayfun Talipoğlu tarafından YİBO'larda hazırlanan bir belgeselin gösteriminin ardından, Eczacıbaşı Topluluğu ve ÇYDD arasındaki işbirliği protokolü imzalandı.

Protokole Karamercan ile Saylan imza koydu. İlk aşamada 2010 yılına kadar devam etmesi planlanan ''YİBO Hijyen Projesi'' kapsamında, aralarında Artvin, Bitlis, Erzincan, Giresun, Hakkari, Muş, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli ve Van'ın da yer aldığı 21 ildeki 30 YİBO'nun banyo ve tuvaletleri projelendirilerek yenilenecek. Ayrıca öğrencilere ''İlköğretim Okulları Kişisel Hijyen Eğitimi'' de verilecek.

ajanslar
Yayın Tarihi : 14 Kasım 2007 Çarşamba 19:33:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?