2
Mayıs
2024
Perşembe
GİRESUN

EDP'li Ergut Giresun’da

EŞİTLİK VE DEMOKRASİ PARTİSİ GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ERGUT GİRESUN’DA

Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) Genel Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Ferdan Ergut, Giresun Gazeteciler Derneği’nde bir basın açıklaması düzenledi.

Ergut, EDP’nin izlediği siyasetle, bütün ezberleri bozduğunu belirterek “EDP, yeni bir solu Türkiye’de kurma iddiasındaki bir parti. Sosyalist bir parti değil. Sosyal Demokrat bir parti de değil. EDP Türkiye’de yeni solu tarif etme iddiasındaki bir parti. Bu partiyi biz Hollanda’da kursaydık böyle olmazdı. Biz bu partiyi 1970’de Türkiye’de kursaydık yine böyle kurmazdık. Bu partiyi, 2010’da Türkiye’de kurduk diye böyle oldu. EDP’nin hedefi elbette bir sol parti olarak emekçilerin, işçilerin, köylülerin ve bütün emekçi sınıfların, ezilenlerin yanında olmaktır. Sol parti, mağdur olan herkesin yanında olması gereken partidir” dedi.

“EDP, siyaseti ciddiye alan bir parti” diyen Ergut “Türkiye’nin tarihsel problemleri var. Bunlar bizden kaynaklanan problemler. Kendilerini ifade edemeyen topluluklar var. Geçmişte yaşanmış ve hala yüzleşemediğimiz meselelerimiz var. Dış politikada ayağımızı bağlayan çok önemli tabularımız var. Bütün bu meseleler Türkiye’nin yapısal meseleleri. Bunlar böyle AK Parti ile başlamadı, AK Parti ile bitmeyecek. Dolayısı ile Türkiye’de bu sorunlar, böyle kaotik bir AK Parti karşıtlığı ile bitecek bir iş değil” şeklinde konuştu.

Ergut, Türkiye’nin gerçek problemlerini bildiklerini ifade ederek “Türkiye’de örneğin askeri vesayet ile bir derdi olmayan, Türkiye’deki demokratik taleplerle ilgilenmeyen, birçok mağdur kimlik artık taleplerini dillendirmeye başlamışken, bu taleplerin hiçbiriyle ilgilenmeyen bir solun da toplumla ilgileneceğini sanmıyorum. Şu anda sistemin yaşadığı krizin altında yatan sebep tam da bu. Mağdur insanların talepleri sistemin üzerine yükleniyor ve sistem bu talepleri karşılayamaz hale geliyor. Yaşadığımız kriz aslında bunun krizidir. Bu taleplerle biran önce bizim yüzleşmemiz ve nasıl karşılayacağımızı konuşmaya başlamamız ve çözüm önerilerimizi gündeme getirmemiz gerekir. Aksi takdirde Türkiye toplumu çözülüyor. Bu çok ciddi bir tehlikedir” diye konuştu.

“Tekrar bir toplum olabilmemiz için birbirimizi anlayabilmemiz, birbirimizin mağduriyetlerine sahip çıkmamız gerekiyor” diyerek açıklamasını sürdüren Ergut, şunları söyledi:

“EDP işte bu zeminin partisidir. Bunu ciddiye almamız gerekir. Türkiye’de artık kimse kimseyi anlamak istemiyor. Kimse kimsenin mağduriyetini anlamak istemiyor. Herkes kendi mağduriyetleri üzerinden bir şeyler söylüyor. Oysa biz EDP’yi kurarken şunu düşündük. Bu farklı mağduriyet alanları birbirleri hakkında konuşmaya başlamaları lazım. Başka türlüsü Türkiye’de mümkün değil. Bir Kürt’ün neler çektiğini bir Alevi’nin konuşması lazım, bir Alevi’nin ne tür mağduriyetlerini olduğunu Sünni bir Müslüman’ın konuşması lazım. Keza bir başörtülü kadının ne tür mağduriyetleri olduğunu, üniversiteli bir öğrencinin ne tür mağduriyetleri olduğunu bir laikin konuşması lazım. Bu nedenle EDP olarak üniversitelerde başörtüsüne serbestliğe, anadillinde eğitime ve okullardaki zorunlu din dersinin kaldırılmasına destek veriyoruz.”

İHA
Yayın Tarihi : 21 Ocak 2011 Cuma 18:19:00
Güncelleme :21 Ocak 2011 Cuma 18:49:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?