7
Mayıs
2024
Salı
GİRESUN

Fındığı kim toplayacak?

DOĞULU İŞÇİLERE AMBARGO SÖYLENTİLERİ FINDIK ÜRETİCİLERİNİ ENDİŞELENDİRDİ

Doğu ve Güneydoğu'dan gelecek olan fındık işçilerine yönelik ambargo uygulanacağına yönelik söylentiler, Doğu ve Güneydoğu'dan beklenen kadar fındık işçisi gelmemesi nedeniyle fındık üreticilerini düşündürmeye başladı.

Fındığa başlayarak Ramazandan önce bitirmek isteyen üreticiler, Güneydoğu ve Doğu'dan gelecek işçilerin her yıl toplandıkları alanlara hücum etti fakat geçen yıllara oranla gelen sayısının az olması hayal kırıklığına neden oldu. Ambargo söylentilerinin gündeme gelmesi nedeniyle geçen yıllara oranla işçi bulup getirmekte zorlandıklarını belirten Dayıbaşı Tahir Aşar, "Herkes söylentiler nedeniyle tedirgin.Daha önceki yıllarda kapımızda yalvaranlar vardı. Şimdi ise kapı kapı dolaşmamıza rağmen gelmek istemiyorlar. Bunun nedeni ise ortaya atılan söylentilerdir" dedi.

Yıllardır Şanlıurfa'dan Giresun yöresine işçi getiren Sinan Celal ise, asılsız ve yersiz söylentiler nedeniyle hem üreticinin hem de ihtiyaç sahibi kişilerin mağdur olduğunu ifade etti. Celal, "Her yıl 50-100 kişi getirirken bu yıl 20 kişi zor bulup getirebildim. Geldiğimizde geçen yıllara oranla bize ayrılan alanların daha iyi olduğunu gördük. Belediyeler bizlere ayrılan yerlere su dahi getirmiş. Yöre halkı işçi arayıp bulamamaktan şikayetçi. Herkes biran önce fındığını toplamak istiyor. Getirdiğimiz işçiler yetmiyor. Ama gelecek olanda bulamıyoruz. Fındık üreticileri birbirleriyle işi yüzünden önce ben geldim tartışması yapıyor" diye konuştu.

Sağduyu çağrısında bulunan Şanlıurfalı dayıbaşı Vahit İçin ise, "Bizler Lazıyla, Çerkeziyle, Dadaşıyla, Kürdüyle Allahuekber dağlarında Ruslar'a, Gürcüler'e karşı savaştık. Bizlerin dedelerini şehit edenler içinde Gürcülerde yok muydu? Omuz omuza savaşmadık mı? Birilerin maksatlı olarak ortaya attığı söylentiler teröre hizmet etmektir. Terörün etnik kökeni, dili, ırkı, dini olmaz. Bizler daha önce geldiğimizde şehir merkezlerinde gezebiliyorduk. Şimdi ise provokatörlere fırsat vermemek için şehir dışlarında kalıyoruz. Kimsenin oyununa gelmemeliyiz. Biz de cüzdanımızda T.C vatandaşlık nüfus cüzdanı taşımaktayız. Ve taşımaktan onur duyuyoruz" dedi.

Ramazandan önce fındığını toplamak istediği halde yeterli işçi bulmadığını belirten Giresunlu fındık üreticisi Hasan Ali Yılmaz ise, "Her yıl bu zamanlarda sahiller Doğu ve Güneydoğulu işçilerle dolup taşardı. Şimdi ise rağbet göstermedikleri ortada. Bana Ramazandan önce fındığımı toplamam için en az 20 kişi lazım ama ancak beş kişi alabildim" dedi.

DOĞULU İŞÇİLERE AMBARGO SÖYLENTİLERİ FINDIK ÜRETİCİLERİNİ ENDİŞELENDİRDİ
DOĞULU İŞÇİLERE AMBARGO SÖYLENTİLERİ FINDIK ÜRETİCİLERİNİ ENDİŞELENDİRDİ
İHA
Yayın Tarihi : 31 Temmuz 2010 Cumartesi 16:24:01
Güncelleme :31 Temmuz 2010 Cumartesi 16:40:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Asiltürk GİRESUNLU IP: 81.215.108.xxx Tarih : 31.07.2010 22:22:06

Giresunlular bin yılldır fındık topluyorlar ne oluyor tefeciler fındıkdan zengin oluyorlar. Bu yılda fındık olmadı kabul ederek toplamayın. Toplayıp da yine tefeciler yiyeceğine bahçede kalsın ormanın çakalları yesin. Sende yorulmasın fındık da rahat Giresun da rahat huzurlu olur.  Kendinin toplayamadığın fındık senin olmaz ki başkaları toplayacak yine başkaları zengin olacak sen sadece fındığın hamallığını yapmış olursun. Hamallık yapmak istiyorsanız bahçeler sizleri bekliyor. Kendiniz çalıp kendiniz oynayın.