3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

'Fındığın alternatifi yine fındık'

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Karadeniz, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde fındığa alternatif öneri gösteren batı bölgesi sanayicilerine tepki gösterdi.

Prof. Dr. Turan Karadeniz yaptığı açıklamada, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde fındığın alternatifinin yine fındık olduğunu kaydetti.

1. Standart Bölge için alternatif ürün önerilerinde bulunan batı bölgesi sanayicilerini tepki gösteren Karadeniz, söz konusu bölgede fındığın alternatifinin imkansız olduğunu belirtti.

Türkiye'de fındık rekoltesinin büyük bir bölümünün batıda üretildiği ve bunun gurur kaynağı olarak gösterilmesini yanlış bulduğunu belirten Karadeniz, "Yılda en az 2 veya 3 ürünün alınabildiği batı bölgesindeki arazilerde, fındığın dekarda verimi yüksek olacaktır. Bu verimli topraklarda fındık en son yetiştirilecek ürün olmadır. Çünkü fındık eğimli arazilerde toprağın erozyonla yıkılmasını önleyerek, yurt topraklarını korumaktadır. İşlemeli tarımın yapılamayacağı bu tür eğimli arazilerde, ekolojisi de dikkate alınarak ancak fındık yetiştirilebilir. Ovalarda ise birçok sebze, hububat, yağı tohumlar ve diğer meyve türleri çok daha kar getirebilecek şekilde sorunsuzca yetiştirilebilir. Son 50 yılda Ordu, Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin'i kapsayan eski bölgede fındık üretim alanı yüzde 57 oranında artış gösterirken, 2. standart bölgede bu artış oranı yüzde 800 olmuştur. Bunun hiç de övünülecek bir yanı yoktur" dedi.

Türkiye'deki fındık politikasının iyi yönetilememesi, fiyatın istikrarlı bir düzeyde tutulamamasının arz talep dengesini bozduğunu belirten Karadeniz, "Arz talep dengesinin bozulması batı bölgesinde bu kontrol edilemeyen artıştan kaynaklanmaktadır. Doğu Karadeniz Bölgesi'nde geçimini fındığı bağlı yapılan yetiştiricilikten kazanan köylüler, bu olumsuz tablo karşısında göçe zorlanmıştır. Bu göçler şehirlerde alt yapıdan sosyal boyuta kadar birçok problemi beraberinde getirmiştir. Bu nedenle bölgeler arası fiyat farklılığı mutlaka uygulanmalıdır. Eğim kat sayısı dikkate alınarak mutlaka fındık bahçelerinin eğimine göre fiyatlandırılması gerekmektedir" diye konuştu.

Karadeniz, Türkiye'nin son yıllarda yağ açığına da dikkat çekerek, "Düz arazilerde daha karlı bir üretim kolu olan ve devletin de prim vererek desteklediği yağlı tohumlu bitkiler yetiştirilmelidir. Bu üretim şekli batı bölgesi yetiştiricileri için çok daha karlı olacaktır" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 5 Mart 2008 Çarşamba 16:15:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?