3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

'Fındığın değerini bilmiyoruz'

Giresun Valisi Mustafa Taşkesen, fındığın Giresun ve Türkiye açısından öneminin büyük olduğuna dikkat çekerek, "Bu kadar önemli bir ürünün değerini bilmiyoruz" dedi.

Taşkesen, KİTTUR Otel'de düzenlenen "Ülkesel Fındık Entegre Destekleme Programı' toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, dünya fındık üretim ve ihracat miktarının büyük kısmını elinde bulundurduğuna dikkat çekti. Giresun ve Türkiye açısından fındığın büyük önem arzettiğini vurgulayan Taşkesen, buna rağmen fındığın yeterince değerinin bilinmediğinden yakındı.

Fındıkta AR-GE çalışmalarına mutlaka ağırlık verilmesi gerektiğini dile getiren Taşkesen, "Türk tarımında fındığın önemli yeri vardır. Dünyadaki en önemli ürünümüz fındıktır. Fındık, rekabet anlamında en üstün olduğumuz ürün konumunda. Ama bunun kıymetini bilemiyoruz. Marketlere baktığımızda kuruyemiş reyonlarında fındık bulamıyoruz. Fındık Tanıtım Grubu olmasına rağmen bu konuda yeterli çalışmaların yapılmadığını görmekteyiz. Oysaki, 9 milyon nüfuslu İsveç, 150 milyar dolarlık ihracata sahip. Daha 40-50 yıl önce köylü nüfus birçok tanınan markayı pazara sunarak ihracatını geliştirmiştir.

Diğer ülkelerin başarıyı yakalamaları çok zeki olmalarından kaynaklanmamaktadır, AR-GE'ye önem verdiklerinden dolayıdır. Yıllardır fason üretime gitmişiz. Taklit yapmışız ve kendi markalarımızı üretememişiz. Bunun sebebi de AR-GE'nin zayıf olmasıdır. AR-GE'ye önem veren bazı güçlü firmalarımızın dünyada ve Avrupa'da söz sahibi olduğu görülmektedir. Bugüne kadar araştırma ve geliştirmeye yeterince önem verilmediği görülmektedir. Sivil toplum kuruluşlarının ve bu tür çalışmalarla ARGE'ye önem verilmesiyle makus talihimizi düzeltebileceğimize inanıyoruz. Karamsar bir tablo çizmiş olmamıza rağmen önümüz açıktır" dedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanı Abdullah Atlamaz ise toplantıda yaptığı konuşmada, fındığın Türkiye açısından stratejik bir tarım ürünü olduğuna işaret etti. Atlamaz, Türkiye'nin üzüm, zeytin, incir, kiraz ve kayısı gibi ürünlerde dünyada söz sahibi olduğunu, ancak fındığın, üretimi, çeşitleri, biyolojisi ve biyoekolojisiyle tamamen Türkiye'ye özelleşmiş stratejik bir ürün konumunda olduğunu savundu.

iha
Yayın Tarihi : 10 Eylül 2007 Pazartesi 15:46:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?