3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

Fındık AB gündemine taşınıyor

Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Özer Akbaşlı, 2006 ürünü fındık fiyatlarında yaşanan düşüşten yakınan İspanyol ve İtalyan fındık üreticileriyle ortak hareket ederek, konuyu AB gündemine taşımayı arzu ettiklerini söyledi. 

Akbaşlı, yaptığı açıklamada, dünya fındık üretiminin yüzde 75'ini elinde buludurması bakımından Türkiye'nin, dünya fındık fiyatlarında belirleyici unsur olduğunu hatırlattı. Son dönemlerde 2006 ürünü fındığında yaşanan düşüşün sadece Karadenizli fındık üreticilerini olumsuz yönde etkilemediğine dikkat çeken Akbaşlı, fiyat düşüşlerinden İspanya ve İtalya'da bulunan üreticileri de sarstığını belirtti. 

İspanyol ve İtalyan fındık üreticilerinin fındık fiyatlarında yaşanan düşüşden dolayı Türkiye'yi suçladıklarını aktaran Akbaşlı, bunu da sık sık dünya kamuoyuna yansıttıklarını dile getirdi. Akbaşlı, Karadenizli fındık üreticileri olarak fiyatlarda yaşanan düşüşlerden kendilerinden de yakındığını, bu nedenle İspanyol ve İtalyan fındık üreticilerine destek verdiklerini kaydederek, "Geçtiğimiz yıl 7 YTL'ye sattığımız fındık, bu yıl 2,5 YTL. İspanyol ve İtalyan fındık üreticilerinin durumu da bizden farklı değil. Dolayısıyla onların mağduruiyeti ile Karadenizli üreticilerin mağduriyeti aynı. Ortak mağduriyetimiz olan İspanyol ve İtalyan fındık üreticilerine destek çıkıyoruz" dedi. 

Akbaşlı, 2006 ürünü fındık fiyatlarında yaşanan düşüşten yakınan İspanyol ve İtalyan fındık üreticileriyle ortak hareket ederek konuyu AB gündemine taşımayı arzu ettiklerini belirterek, "Son umut olarak fındık fiyatlarını AB'nin gündemine getirmek istiyoruz. Bunun için İspanyol ve İtalyan üreticiler ile birlikte Karadenizli fındık üreticileri olarak Brüksel'de ortak eylem yapacağız. Bir elimizde fındık bir elimizde de ülkelerimizin bayraklarını taşıyarak, fındık fiyatlarında yaşanan düşüşü protesto edeceğiz. Fındık fiyatlarını AB'nin gündemine getirmeye çalışacağız. Mağduriyetimizi iyi anlatabilir, AB yöneticilerini inandırabilirsek, fındık fiyatlarında düşüşün önüne geçebiliriz. AB'nin isteği üzerine de hükümet, fındık fiyatını artırır. Biz üreticiler hakkımızı istiyoruz. Emeğimizin karşılığının nerede aranması gerekiyorsa orada arayacağız. Bu konuda ısrarcıyız" diye konuştu. 

Kasım ayı içerisinde İspanya'dan fındık üreticilerinin temsilcilerinin Türkiye'ye gelerek bir dizi görüşmelerde bulunacağını vurgulayan Akbaşlı, yine İtalyan fındık üreticisi temsilcileriyle de eylem için görüşmelerin aralıksız olarak sürdürüldüğünü ifade etti. 

Akbaşlı, davalarında haklı olduklarını, İspanyol ve İtalyan üreticilerle ortak hareket etmeleri sonucu istediklerini alacaklarına inandığını sözlerine ekledi.
iha
Yayın Tarihi : 10 Ekim 2006 Salı 14:47:50
Güncelleme :16 Ekim 2006 Pazartesi 13:34:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?