4
Mayıs
2024
Cumartesi
GİRESUN

Fındık alım fiyatı: 8 YTL 85 YKr

Fındık Üreticileri Sendikası (FINDIK SEN) Genel Başkanı Kutsi Yaşar, 2006 ürünü fındık alım fiyatlarının 8 YTL 85 YKr olarak açıklanması gerektiğini söyledi. 

Yaşar, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, 2006 ürünü fındık hasadının başladığını hatırlatarak, üreticilerin 2005 ürününde olduğu gibi yeni mahsulde mağduriyet yaşamamak ve iyi bir fiyat beklentisiyle bahçelere girdiklerini belirtti. 2006 ürünü fındık maliyet hesabının 3.5 YTL olarak belirlendiğini, 2005 yılında ise maliyet rakamının 4.5 YTL olarak açıklandığını hatırlatan Yaşar, "Türkiye'de bir yılda mazota yapılan zam ortada. Yine işçilik ve ürün hasadı maliyetleri girdilerinde büyük artış yaşandı. Ne oldu da fındığın maliyet hesapları bir önceki yıla oranla düşük çıkmıştır. Bunu anlamak mümkün değil" dedi. 

2006 ürünü fındık alım fiyatları hususunda kamuoyunda 2.5 YTL ile 5 YTL arasında çeşitli fiyatların telaffuz edildiğini aktaran Yaşar, 7.45 YTL olan 2005 yılı ürün alım fiyatlarının altında açıklanacak olan rakamı üreticiler olarak kabul etmelerinin mümkün olmadığını kaydetti.
Yeni mahsul ürün fındık alım fiyatlarının 8 YTL 85 YKr olarak açıklanması gerektiğini savunan Yaşar, "FINDIK SEN olarak bir kilogram fındığın maliyetini 4.73 YTL olarak hesapladık. Açıklanan 3.5 YTL maliyeti gerçeği yansıtmamakta. Tüm dünyada ürün maliyet fiyatları yüzde 25 girdi artışı ve üreticilerin geçim standartları eklenerek hesaplanır. 2006 ürününde maliyet hesabını, üreticilerin 2005 ürünü fındıkta yaşadıkları mağduriyet, enflasyon ve üreticilerin geçim standartlarını göz önüne alırsak yeni ürün alım fiyatları 6.85 YTL olmalıdır. Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Giresun ve Ordu'da yaptığı açıklamalarının ardından fındık fiyatları 2 YTL kadar düştü. Üreticilerin uğradıkları bu mağduriyet de giderilmelidir. 'Başbakan Erdoğan' zararı olarak nitelendirdiğimiz oluşan kayıp nedeniyle yeni ürün alım fiyatlarına 2 YTL daha ek yapılmalıdır. 2006 ürünü fındık alım fiyatı tüm bunlar göz önünde bulundurularak 8.85 YTL olmalıdır" şeklinde konuştu. 

Yaşar, fındık üreticilerinin Ordu'da geniş kapsamlı bir miting yaptığını anımsatarak, hükümetin fındığa olan tutumunun değişmemesi durumunda tavırlarını sertleştireceklerini söyleyerek, "Hükümetin tutumunda değişiklik olmazsa, Ankara kapılarına dayanacağız. Üreticiler olarak Kızılay'ın göbeğine oturursak, kalkmayız" ifadelerini kullandı. 

Türk fındığının en önemli sorunlarından birisi olan arz fazlası sıkıntısının 2006 ürününde yaşanacağına dikkat çeken Yaşar, "Fındık rekoltesinin 600 ila 700 bin ton arasında olduğu yönünde çeşitli ilgili kurumlardan açıklamalar yapılmaktadır. Yeni mahsul fındıkta 100 ila 200 bin ton arz fazlasının oluşacağı ortada. Yalnız, fındık çotanaklarının yarıya yakınının içi dolu değil. Yani boş durumda. Bölgede 60-80 yıllık fındık ocaklarının verimi ortadadır. Bu nedenlerle yeni mahsul randımanları istenilen düzeyde gerçekleşmeyecek" dedi.
İHA
Yayın Tarihi : 9 Ağustos 2006 Çarşamba 10:08:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?