3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

Fındık cüruflarının yakılması yasak

Giresun İl Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada fındık cüruflarının yakılmasının yasak olduğu belirtildi.


Konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, fındık cüruflarının, odun ve diğer katı yakıtlara oranla, yakıldığında atmosfere çok daha fazla duman ve partikül madde salınımına neden olduğuna dikkat çekildi.

Çevre kirliliğinin önlenmesi için fındık cüruflarının yakılmasının yasaklandığı vurgulanarak şu ifadelere yer verildi:
“Giresun'da başlıca tarım ürünü olan ve her yıl Ağustos-Eylül aylarında toplanan fındık, dışındaki cürufundan (yeşil kabuklarından) ayrılması aşamasında bilinçli hareket edilmezse, çevre kirliliğine neden olabilmektedir. Patoza verilen fındığın cürufundan ayrılma işleminden sonra, cüruflar doğaya gelişi güzel bırakılıyor ve buralarda zaman zaman yakılıyor.

Cüruf, odun ve diğer katı yakıtlara oranla, yakıldığında atmosfere çok daha fazla duman ve partikül madde salınımına olmaktadır. Dolayısı ile atmosfere kontrolsüz emisyon verilmekte bu da insan ve çevre sağlığı olumsuz etkilenmektedir. Karayolları kenarında yakıldığında ise, ateşten çıkan duman ve partikül maddeler trafikte seyreden araçların görüş mesafesini azaltacaklarından, kazalara sebebiyet verebilmektedir.”


Sürdürülebilir bir çevre bilinci çerçevesinde Giresun halkından üzerlerine düşen görevleri yapmaları ve çevreye sahip çıkmalarının istendiği açıklamada, yasağa uymayanlar hakkında cezai işlem uygulanacağı vurgulandı.

İha
Yayın Tarihi : 5 Eylül 2008 Cuma 16:02:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?