3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

'Fındık ders olarak okutulsun'

Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Özer Akbaşlı, fındık üretiminin müfredata alınarak, Karadeniz Bölgesi'ndeki okullarda ders olarak okutulması gerektiğini söyledi.

Akbaşlı, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de fındık üretiminin bilinçsiz ve babadan kalma usullerle gerçekleştirildiğini, bu durumun fındık kalitesinin istenilen düzeyde gerçekleşmesine engel olduğunu söyledi. Türkiye'de ilgili birimler tarafından üreticilerin eğitimine yönelik yıllardır çalışmaların sürdürüldüğünü hatırlatan Akbaşlı, bunlardan da istenilen verimin elde edilemediğine dikkat çekti. Özellikle gelişmiş ülkelerde bilinçli çiftçilerin yetiştirilmesi amacıyla ilköğretim çağındaki çocuklara tarım ürünleri derslerinin verildiğine işaret eden Akbaşlı, aynı uygulamanın Türkiye'de fındık ürünü için uygulanması gerektiğini savunarak şunları söyledi:

"1955 yılında Ankara'da toplanan 2. Milli Fındık Şurası'nın sonuç tutağında, fındık bölgesindeki köy okullarında ziraat mühendisleri tarafından öğrencilere fındık üretimi dersi verilmesi kararlaştırılmıştı. Bu karar bilinçli fındık üreticisinin yetiştirilmesi amacıyla büyük öneme sahiptir. Aradan geçen 52 yıla rağmen bu kararın uygulanması gerçekleştirilmiş değil. Milli Eğitim Bakanlığı ders müfredatına, fındık üretimi dersi mutlaka alınmalıdır."

"Ağaç yaşken eğilir" atasözüne vurgu yapan Akbaşlı, çocuk yaşta verilecek eğitimin fındık üreticilerinin daha bilinçli üretim yapmalarını sağlayacağını dile getirdi. Fındık üretiminin halen eski yöntemlerle yapıldığını belirten Akbaşlı, "Fındık üreticilerimiz maalesef son derece bilinçsiz ve babadan kalma usullerle fındık üretimi sürdürmektedirler. Bu da fındık kalitelerinin istenilen düzeyde olmasını engelliyor. Dünya fındık piyasasındaki konumumuz da bundan olumsuz yönde etkileniyor. Eğer biz fındık üreticilerine çocuk yaşlarda eğitim verebilirsek, onları daha bilinçli fındık üretimi yapmaları konusunda eğitmiş oluruz. Bu da fındık üretiminin kalitesinin artırılmasına neden olur. Böylelikle dünya fındık piyasasındaki Türkiye'nin hakimiyetini garanti altına alabiliriz" diye konuştu.

Akbaşlı, fındığın Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ders müfredatına alınması yönündeki girişimlere oda olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarını da sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 15 Aralık 2007 Cumartesi 16:35:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?