29
Mayıs
2024
Çarşamba
GİRESUN

Fındık fiyatı memnun etmedi

Fındık Üreticileri Sendikası (FINDIK SEN) Genel Başkanı Kutsi Yaşar, serbest piyasada yaşanan yükselişe rağmen, fındık fiyatının halen değerinin çok çok altında olduğunu söyledi.

Yaşar, yaptığı açıklamada, Giresun serbest piyasada bugün fındık fiyatının 4,70 lira dolaylarında değer bulduğuna dikkat çekti. Fındık fiyatındaki artışın tamamen rekoltenin az oluşuna bağlayan Yaşar, fiyatın tahminlerine göre 5,50 liraya kadar çıkabileceğini, ancak bu rakamın üzerine çıkmasının ise TMO'nun stoklarındaki ürün tehlikesi nedeniyle mümkün görünmediğini savundu.

Serbest piyasada yaşanan yükselişe rağmen, fındık fiyatının halen değerinin çok çok altında olduğunu dile getiren Yaşar,"FINDIK SEN olarak kurulduğumuz 2004 yılından bu yana her hasat öncesi fındık referans fiyatlarını açıkladık. Maliyet hesaplamasında dünyada yetişen diğer ürünlerin fiyatları nasıl hesaplanıyorsa aynı kriterleri esas aldık. Yani fındık maliyet fiyatı üzerine yüzde 25 kar payı ve onun da üzerinde yüzde 20 insanca yaşama payı ekleyerek fındık fiyatını hesapladık. Farklı kesimler tarafından farklı maliyet fiyatlarının dillendirildiği bir ortamda maliyet çalışmalarını yaparken, bu yılki girdi fiyatları artışında da AK Parti Hükümeti'nin enflasyon hedeflerini baz aldık. Tüm hesaplamalar sonucu 2009 ürünü bir kilogram fındığın çıplak maliyetini 4,58 lira olarak belirledik. Çıkan bu maliyet fiyatının üzerine yüzde 25 kar payı ve yüzde 20 insanca yaşama payını eklediğimizde bir kilogram fındığın referans fiyatının 6,86 lira olması gerekmektedir. Gelin görün ki, şuan fındık fiyatı serbest piyasada 4,70 lira. Yani olması gereken fiyatın çok çok altında. Biz fiyatın 6,86 liranın üzerinde olmasını istiyoruz" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 23 Eylül 2009 Çarşamba 17:17:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?