3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

Fındık fiyatına 6 YTL beklentisi

Giresun Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (GESOB) Başkanı Ali Kara, devletin fındık ürününün arkasında durması ve Türk tarımının son kalesi olan fındığı savunmasının milli bir tavır olacağını söyledi. 

Kara, düzenlediği basın toplantısında, fındıkta dünya fiyatının Türkiye’nin sezon başında deklare ettiği fiyat olduğunu, bunun yıllardır böyle devam ettiğini belirtti.

Fındıkta ’serbest piyasa’ fiyatının, ’sahipsizliğin fiyatı’ olduğunu savunan Kara, "Kilogramı 1 YTL’den dahi fındık satılmalı düşüncesine sahip insanların tekelindeki piyasadır. Türk fındık piyasasının ülke ve dünya ölçeğindeki bu gerçekleri ortada iken dışımızda oluşturulmak istenen fiyatlara karşı devletimiz en geç Ağustos ayı içerisinde bir fiyatı deklare etmelidir" dedi.

Kara, 2008 fındık alım sezonunun, Türk fındığının kader yılı olacağını vurgulayarak, şunları söyledi: "Bu yıl ürettiğimiz ürünün her şeyi ile gerçek sahibi olduğumuzu göstermeliyiz. Fındıkta verdiğimiz mücadeleyi siyaset olarak algılayanlara, gerçekleri duyma ve görme özürlerinden bir an önce kurtulmalarını öneriyoruz. Fındığı bilmeyen insanlar sıkıntılarımızı anlayamaz. Devletin fındık ürününün arkasında durması ve Türk tarımının son kalesi olan fındığı savunması milli bir tavır olacaktır. Tarımda rekabet gücü olan ender ürünlerimizden fındık, stratejik bir üründür. Hala fındığı basit bir tarım ürünü olarak görmekte ısrar edenler, kafalarını soktukları kumdan çıkarmalıdır. Fındık üreticisi hükümetini karşısında değil, yanında görmek istemektedir."

Üreticinin, hükümetin 2008 ürünü fındıkta izleyeceği tutumu merak ve
endişe içerisinde beklediğini ifade eden Kara, şöyle devam etti: "Hükümetimize inanmak ve geleceğe güvenle bakmak istiyoruz. Türkiye’nin üretim ve ihracattaki gücünün fiyat belirlemedeki etkisi göz önüne alınarak, 2008 ürünü fındık fiyatı 6 YTL dolayında belirlenmelidir. Belirlenecek fiyat, Ağustos ayı içinde açıklanmalıdır. Alımlar için başka kurumları devreye sokarak zaman ve kaynak kaybına gerek yoktur.

Tüm Karadeniz’e yayılmış fiziki alt yapısı ve personeli ile FİSKOBİRLİK bu alımlarda görevlendirilmelidir. Üreticiler lehine açıklanacak bir alım fiyatını umutla ve heyecanla bekliyoruz."

Kara, bir gazetecinin "Ulusal Fındık Konseyi’nin çalışmalarını yeterli buluyor musunuz?" şeklindeki sorusunu, "Konsey kurulduğundan bu yana her hangi bir somut çalışmayı ortaya koyamadı. Bu konsey ne iş yapar bilmiyorum. Çünkü ortada yapılan bir şey yok. Bunlar üretici lehine ortaya bir şey koyamazlar. Ben bunları söylemek zorundayım. Çünkü fındık para etmezse bundan üreticinin yanı sıra en çok etkilenecek esnaf ve sanatkardır. Halk ürününe sahip çıkmalıdır" diye konuştu.

Milliyet
Yayın Tarihi : 23 Temmuz 2008 Çarşamba 10:19:09
Güncelleme :23 Temmuz 2008 Çarşamba 10:34:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?