19
Mayıs
2024
Pazar
GİRESUN

Fındık hasadı başladı

Dış Ticaret Müsteşarlığı Doğu Karadeniz Bölge Müdürlüğü tarafından açıklanan fındık hasadı tarihi doğrultusunda, Giresun'un sahil kesiminde bugünden itibaren üretici yeni mahsul ürünü toplamak için bahçeye girmeye başladı.


23 Temmuz tarihinde Dış Ticaret Müsteşarlığı Doğu Karadeniz Bölge Müdürlüğü başkanlığında, FİSKOBİRLİK, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı İl Müdürlüğü, Karadeniz İhracatçılar Birliği Genel Sekreterliği, Giresun Ticaret Borsası, Giresun Ziraat Odası ve Dış Ticarette Standardizasyon Denetmenleri Giresun Grup Başkanlığı temsilcilerinden oluşan heyet, 2009 ürünü fındık hasat tarihlerinin belirlenmesi için toplantı gerçekleştirmiş, Giresun'da yeni mahsul fındık hasadına sahil kesiminde 6 Ağustos tarihinde başlaması
kararlaştırılmıştı. Alınan karar doğrultusunda da Giresun'da bugün resmen 2009 ürünü fındık hasadına başlanmış oldu.


Giresun'da sabahın erken saatlerinden itibaren fındık üreticileri, bahçelerine girerken yeni mahsulünü "Bismillah" ve "Bereketli Bir Ürün Yılı Olur" diyerek hasat etmeye başladı.
Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Özer Akbaşlı, Giresun'da fındık üreticilerinin, özellikle fiyat konusunda endişeli olarak yeni mahsul fındıkların hasadı için bahçelere girdiklerini söyledi. 15 Temmuz tarihinde Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker tarafından açıklanan Yeni Fındık Stratejisi kapsamında fındık fiyatlarının serbest piyasa koşullarında belirleneceğini hatırlatan Akbaşlı, bu durumun kendileri ve üreticiyi kaygılandırdığını anlattı.

Fındık fiyatlarının serbest piyasaya bırakılmasının özellikle de tüccarın insafına terk edilmesinin kendilerini memnun etmediğini dile getiren Akbaşlı, şöyle konuştu: "Biz fındık fiyatlarının serbest piyasa koşullarına bırakılmasından fındık üreticisinin karlı çıkacağını düşünmüyoruz. Giresun'da, 2009 ürünü fındık maliyetimiz bir dekar için 318 lira. Giresun'da dekara 76 kilogram fındık hasadı yapıldığını düşündüğümüzde, yeni mahsul fındık maliyeti yaklaşık 4 liraya tekabül etmektedir. Oysa fındık fiyatlarının serbest piyasada oluşması ve tamamen tüccarın insafına bırakılacak olması bizleri memnun etmemektedir."


Akbaşlı, Eylül ayının başından itibaren pazara yoğun olarak fındık inecek olmasının, fiyatların düşmesine neden olacağını savunarak sözlerine şöyle devam etti: "Ağustos ayında fındık fiyatları 3 liranın üzerinde olabilir. Ancak, 1 Eylül tarihinden itibaren pazara fındık gelişinin yoğunlaşacak olması, fiyatların düşmesine vesile olacaktır. Bugün 3 liranın üzerinde olan fiyatlar, yoğunlaşan fındığın etkisiyle bu fiyatın altına düşecektir. Bunun endişesini yaşıyoruz."
2009 ürünü fındıkta, fiyatı üreticinin kendi tutumunun belirleyeceğine işaret eden Akbaşlı, bu nedenle de üreticinin akılcı hareket etmelerini istedi. "Üretici fındığını pazara getirmekte aceleci olmamalı ve ihtiyacı kadarını pazara indirmeli" diyen Akbaşlı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Üretici bu yıl fındığının kaç lira olacağını kendi belirleyecektir. Eğer akılcı hareket ederse kendi kazanır eğer davranmazsa kaybeder. Üreticiden pazara fındık getirmesi noktasında aceleci olmamalarını istiyoruz. Eğer siz
pazara fındık indirmezseniz, piyasada fındık olmaz. Tüccar bu sefer adeta sizlere yalvaracak hale gelir. Bu yalvarması da paraya dönüşür ve fiyatın yükselmesine neden olur. Bu yıl iş başa düştü."
Giresun'un orta kesiminde 10 Ağustos ve yüksek kesimde de 15 Ağustos tarihlerinde fındık hasadlarına resmen başlanacak.

İha
Yayın Tarihi : 6 Ağustos 2009 Perşembe 11:39:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
zülhuleyfe IP: 78.174.11.xxx Tarih : 9.08.2009 13:03:24

2006 fındığı içinde benzer laflar değildi. fındık bekletildi, sonunda fındığını bekletenler ; 7 tl yerine, 2 tlden fındığını sattı. Hem piyasada 4 yıllık stokta fındık var deniliyor, hemde iş bilmez biri çıkmış; "fındığını pazara indirme"  diyor. Devlet Karadenizliyi unuttu,adeta elinin tersiyle tokatladı Karadenizli kendi kooperatifini kurmuş onu da, beceriksiz, uçkur düşmanı yöneticiler bitirdiler. şimdi kalkmışlar akıl hocalığı yapıyorlar. Servetinin pahası biçilemeyen FKB; ne yazık ki; iş bilmeyen yöeticiler yüzünden , sefilleri oynuyor. Ayırt etmeden, yani istisnasız, bu seçilen beceriksiz, hiç ama hiç bir şey bilmeyen yöneticiler yüzünden  FKB bitmiş (pardon) bitirilmiştir.