3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

Fındık projesi uluslararası arenada

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi'nin hazırladığı "Fındık Dikim Sistemleri" projesi, 3-16 Şubat tarihleri arasında İspanya'da IRTA Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde bilim adamları tarafından ele alınacak.

Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları'na bağlı Ulusal Ajans tarafından kabul gören tek tarım projesi olma unvanına sahip olan ve ülke ekonomisine yaklaşık 2 milyar dolarlık girdi sağlayan milli ürün fındığın bilimsel alanda ele alınmasını kapsayan proje, uluslararası arenada tartışmaya açılıyor.

ODÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Karadeniz, yeni fındık dikim sistemleri, makineli hasadı, eski ve yeni dikim çalışmalarını kapsayan projenin 3-16 Şubat tarihleri arasında İspanya'da gerçekleştirilecek IRTA Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde bilim adamları tarafından ele alınacağını kaydetti.

Türkiye ile aynı dönemde fındık hasadı yapan İspanya'da birim alandan alınan verimin Türkiye'ye oranla 50 kilo daha fazla olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Karadeniz, "Bu projenin uluslararası arenada kabul edilmesi, Türkiye'de uygulanmaya başlanması durumunda düşük verimi ortadan kaldıracağız. Hem de modern üretim tekniklerini burada uygulama şansı bulacağız" dedi.

3-16 Şubat tarihleri arasında İspanya'da gerçekleştirilecek IRTA Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün toplantısına Türkiye'den Ordu, Giresun ve ilçelerden konuyla ilgili öğretim görevlileri, yüksek lisans öğrencileri, Ziraat Odaları başkanları ile çiftçilerden oluşan 15 kişilik bir heyet katılacak.

iha
Yayın Tarihi : 8 Ocak 2008 Salı 13:45:17
Güncelleme :8 Ocak 2008 Salı 14:09:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?