29
Mayıs
2024
Çarşamba
GİRESUN

Fındık rekoltesi azalacak

Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Özer Akbaşlı, Giresun'da geçen yıla oranla, 2009 ürünü fındık rekoltesinde yaklaşık yüzde 45.5 oranında azalmanın yaşanacağını söyledi.
Akbaşlı, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, 2009 ürünü fındık rekolte tahmini komisyonunun 22 Haziran'da başladığı yeni ürün rekolte tahmin çalışmalarını tamamladığını belirtti. Komisyon tarafından bahçelerde yapılan çalışmalar soncu Giresun'da tahmini 2009 ürünü fındık rekoltesinin 76 bin 273 ton olarak belirlendiğini kaydeden Akbaşlı,"Geçtiğimiz yıl komisyon tarafından yapılan çalışmalar sonucu Giresun'da fındık rekoltesi 139 bin 764 ton olarak belirlenmişti. Bu yıl ortaya çıkan rekolte tahminine göre, Giresun'da fındık rekoltesinde geçen seneye oranla yüzde 45.5 azalma yaşanacaktır" dedi.
GZO olarak yeni mahsül fiyatının en az 5 lira olmasını istediklerini söyleyen Akbaşlı, "Ortaya çıkan tahmini rekolte, bize bu yıl fındık rekoltesinin yüzde 45.5 oranında az olacağını göstermekte. Bu nedenle Allah üreticinin yardımcısı olsun. Rekoltenin düşük olması nedeniyle üretici geçen yıla oranla daha az gelir elde edecektir. Bu nedenle biz fındık fiyatlarının en az 5 lira olmasını istiyoruz. Bu fiyatın altında piyasa oluşmamalıdır. Üreticinin emeğini alması için bu fiyatın mutlaka piyasaya yansıması taraftarıyız" diye konuştu.


Akbaşlı, fındık fiyatlarının TMO'nun stoklarındaki fındığın belirleyeceğine dikkat çekti. Üretici birliği olarak TMO'nun stoklarındaki fındık politikasını iyi yönetmesini istediklerini kaydeden Akbaşlı, şöyle konuştu:
"Bu yıl fındık fiyatlarının ne olacağını TMO stoklarındaki fındığın satışfiyatı belirleyecektir. Eğer TMO, elindeki fındığı 5 liranın altında satarsa fiyat düşer, eğer 5 ve daha üzerinde satarsa da bu fiyatın üzerinde olacaktır. Bu nedenle TMO'nun elindeki fındığı 5 liranın üzerinde satması taraftarıyız."

iha
Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2009 Çarşamba 11:38:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?