3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

Fındık Türkiye'nin yeşil altını oldu

Dünya fındık üretiminin yüzde 75'ini, ticaretinin ise yüzde 85'ini elinde bulunduran Türkiye, son 5 yıl içinde 2 milyon 700 bin ton dolayında fındık ihracat ederek, yaklaşık 6 milyar 500 milyon dolar gelir sağladı.

Çeşitli kaynaklardan derlenen bilgiye göre, fındık, Türkiye'nin dünya pazarına hakim olduğu tek tarım ürünü olarak biliniyor.

Türkiye'de ekonomik olarak 13 ilde, 600 bin hektar alanda fındık tarımı yapılırken, fındık sektörü direkt ya da dolaylı olarak yaklaşık 8 milyon kişiyi ilgilendiriyor.

Dünya fındık üretiminin büyük bir bölümü gerçekleştiren Türkiye'yi sırasıyla İtalya, İspanya, Yunanistan, ABD, Gürcistan ve Azerbaycan izliyor.

Fındık üreticisi, ülkeye sağladığı gelirden dolayı fındığı 'yeşil altın' olarak adlandırıyor.

-FİSKOBİRLİK YÖNETİM KURULU BAŞKANI PAMUK-


Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Pamuk, AA muhabirine rakamları değerlendirirken,, 8 milyon insanının geçim kaynağı olan fındığın, Türkiye'nin stratejik bir ürünü olduğunu söyledi.

FİSKOBİRLİK'in 69 yıldır, Türk fındığı ve üreticisine önemli hizmetler verdiğini belirten Pamuk, ''Dünyanın en büyük tarım birliği olan FİSKOBİRLİK, bundan sonra da Türk fındığı ve üreticisine en iyi hizmeti yapmaya devam edecektir'' dedi.

Pamuk, birliğin bugüne kadar ciddi miktarda ihracat yapmadığını, daha önceki dönemlerde üstlendiği görevi gereği tüccar ve ihracatçıyı desteklediğini kaydederek, şunları söyledi:

''Daha önce devlet adına alım yapan birliğimiz çıkan yasa ile 2000 yılında özerkleşti. Yaşadığımız kaynak sıkıntılarına rağmen her sezon piyasadaki arz fazlası fındığın önemli bölümünü alarak, regülasyon görevini başarıyla yerine getirdik. Böylece İhracat gelirinin artmasında üzerimize düşen görevi yerine getirdik. Bundan sonra biz de fındık ihraç edeceğiz. Bunun için Entegre Fındık İşleme Tesislerini (EFİT) modernize ettik. Fındığı işleyerek ihraç edeceğiz ve bu konuda üzerimize düşen görevi yapacağız.''

-GİRESUN ZİRAAT ODASI BAŞKANI AKBAŞLI-

Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Özer Akbaşlı ise Türkiye'nin son 5 yılda fındık ihracatından elde ettiği gelirin 6 milyar 500 milyon dolara ulaşmasının, fındığın Türkiye için önemli olduğunun açık bir göstergesi olduğunu söyledi.

Bunun fındıkta yaşanan siyasi belirsizlik ve kargaşaya rağmen gerçekleştiğini savunan Akbaşlı, şöyle devam etti:

''Bu konuda yıllarca FİSKOBİRLİK bir yük, bazı sezonlarda ise arz fazlası fındık sorun olarak gösterildi. İhracat rakamları, fındığın önemini gayet açık ifade edebiliyor. Türkiye'de fındıkla ilgili her kesim birlikte hareket edecek olsaydı, son 5 yılda elde edilen gelir 10 milyar dolara ulaşırdı. Ne yazık ki Türkiye ekonomisi ve Türk fındık üreticisi, yaşanan bu kargaşadan dolayı 5 yılda 3 milyar 500 milyon dolar zarara uğramıştır. Fındıkta birlikte hareket etmek Türkiye'nin menfaatinedir. Bu konuda üzerimize düşen görevi yapmaya hazırız.''


aa
Yayın Tarihi : 15 Haziran 2007 Cuma 18:46:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?