4
Mayıs
2024
Cumartesi
GİRESUN

Fındık üreticileri dernek kurdu

Karadeniz Fındık Üreticilerini Geliştirme, Bilinçlendirme, Koruma ve Dayanışma Derneği (KARFÜDER) Başkanı İsa Çakı, fındık üreticilerini örgütlemek için dernek kurduklarını söyledi. 

Çakı, yaptığı açıklamada, genel merkezi Giresun'da olan KARFÜDER'in kurucularının ise tamamen fındık üreticileri olduğunu belirtti. Fındık üreticilerinin tarım politikaları, FİSKOBİRLİK ve TMO arasına sıkıştığını savunarak Çakı, KARFÜDER'in bu durumdan çıkış arandığı sırada ortaya çıktığını aktardı. Fındık üreticilerini örgütlemek için KARFÜDER'i kurduklarını kaydeden Çakı, "Fındığı üreten biz. Karar veren biz. Kazanan da biz olmalıyız. Artık sözler bitti. Fındık üreticileri arasında dayanışma dönemi başlıyor. Artık üreticiler olarak el ele vererek hakkımızı arıyoruz. Fındıkta yaşanan sorunların ortadan kalkması üreticilerin fındığa sahip çıkmalarıyla mümkün olacaktır" dedi. 

Fındık üreticilerini bilinçlendirerek, ürünün her alanında söz sahibi olmalarını sağlamak ve Türk fındığının hak ettiği değere ulaşması için çabalayacaklarını vurgulayan Çakı, "Fındık tarımı yapan üreticiyi bilinçlendirmek, geliştirmek ve bilinçli bir şekilde fındık tarımını yapmasını sağlamaya çalışacağız. Uluslararası konferans ve sempozyumlar organize ederek Türk fındığının hak ettiği değeri bulması için tanıtıcı çalışmalar yapacağız. Dünya genelinde açılacak gıda fuarlarına katılarak fındığın tanıtımı ve en iyi şekilde dünya fındık pazarından pay almasını sağlayama çalışacağız. Fındık üretim bölgelerinde ve tanıtım için büyük illerde festivaller düzenleyerek üreticiyle tüketiciyi kaynaştırma çalışmalarında bulunacağız. Fındık üreticisinin ve dernek üyelerinin eşit şartlarda ortak olacağı anonim şirketler veya kooperatifler kurulmasına öncülük edici çalışmalar yapacağız. Fındık üreticisinin haklarını korumak, ürünlerini değerlendirmek amacıyla kurulmuş kurum ve kuruluşların üreticiyi hasat mevsiminde mağdur edici fiillerde bulunmalarını önleyeceğiz. Alternatifler geliştirerek mevcut kurumlar üzerinde etkili olmayı sağlayacağız. Fındık üreticilerinin eğitim ve kültür seviyelerinin yükselterek, toplum içerisinde hak ettiği yeri almaları için gerekli eğitim çalışmalarında bulunacağız" diye konuştu. 

Çakı, KARFÜDER olarak ilk Giresun'da örgütlendiklerini, hedeflerinin tüm fındık bölgelerinde örgütlenerek federasyon halini almak olduğunu sözlerine ekledi
iha
Yayın Tarihi : 16 Aralık 2006 Cumartesi 18:20:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Osman Kocaman IP: 212.156.191.xxx Tarih : 22.12.2006 12:11:19
Örgütsüz halk köle halktır.Fındık üreticilerinin hakkını başkaları korumaz. Amacı dışına sapmazsa yararlı olabilir.