3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

Fındık üreticilerine hasat uyarısı

Giresun Tarım İl Müdürü Muhammet Hakyemez, "Erken yapılan fındık hasadı, hem üretici hem de ülke ekonomisi açısından büyük kayıplara yol açmaktadır" dedi.

Hakyemez, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 2008 ürünü fındık hasadına sahil kesimde 4 Ağustos, orta kesimde 8 Ağustos, yüksek kesimde 14 Ağustos tarihinde başlanılacağını hatırlattı. Üreticiden hasat dönemlerine dikkat etmelerini isteyen Hakyemez, üreticilerin zamanından önce hasat yapmamlarını istedi.

Türk fındığında zaman zaman yaşanan aflatoksin iddialarının ihracatı olumsuz etkilediğine işaret eden Hakyemez, fındık üreticilerinin, ihracatın devamlı olması, üretilen ve tüketilen ürünün insan sağlığına uygun olması için aflatoksin oluşumunu önleyici tedbirlere dikkat etmeleri gerektiğini dile getirdi.

Aflatoksinin önlenmesi için fındığın tam olgunlaştığında toplanması ve çeşitlerine göre ayrı ayrı harmanlanması gerektiğini kaydeden Hakyemez, şöyle konuştu:
"Ürünün kurutulmasında toprak ve ıslak harmanlar kullanılmamalı, bu işlem için beton harmanlar tercih edilmelidir. Fındığın yağmurdan korunması için de üzerine çekilen brandanın yerden 30 santimetre yükseklikte olmalıdır. Bu durum fındığın rutubetlenmesini önleyecektir. Kurutulan fındık rutubeti olmayan, havalandırmalı depolarda bekletilmelidir."

iha
Yayın Tarihi : 28 Temmuz 2008 Pazartesi 23:31:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?