7
Mayıs
2024
Salı
GİRESUN

Fındık üreticilerine uyarı!

FINDIK ÜRETİCİLERİNE SİGORTA UYARISI

Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Karadeniz Bölge Koordinatörü Bülent Yaşaroğlu, fındık üreticilerini ürünlerini sigorta yapmaları hususunda uyardı.

Yaşaroğlu, düzenlediği basın toplantısında, tarım sigortası başvurularının 4 Ocak tarihinde başladığını hatırlattı. Son yıllarda iklimsel değişimlerin hat safhada olduğu, buna bağlı olarak da iklimsel doğal afetlerin tarımsal üretimde çok büyük risk oluşturur hale geldiğine dikkat çeken Yaşaroğlu,"Yetkililerin ifade ettiği gibi gerek Aralık gerekse Ocak ayındaki son 70 yılın mevsim ortalamalarının üzerinde seyreden bu sıcaklıklar sonucu, bahçelerdeki meyvelerin çiçek açtığını, fındıkların ise tomurcuklarının patlama evresine geldiği görülmektedir. Bu nedenle fındık başta olmak üzere çoğu bitkisel üretimlerinin büyük risk altında olduğunun farkında olarak, ürünlerini Devlet Destekli Tarım Sigortası yaptırarak güvence altına almalarını tavsiye etmekteyiz" dedi.

Fındık üreticilerinin ürünlerini mutlaka mğaduriyet yaşamamaları için sigorta ettirmelerini isteyen Yaşaroğlu, "Üreticilerin doğal afetlere karşı ürünlerini çeşitli tedbirlerle korumalarının pek mümkün olmadığını, bu nedenle ancak Sigorta yaptırmaları ile ürünlerini güvence altına alabilmektedirler. 2010 yılı için fındıkta tarım sigortası yaptırma işlemi 4 Ocak itibariyle başlamış olup, 10 Mart tarihine kadar devam edecektir. Ancak Tarım Sigortaları Havuzu, gelişecek iklim şartlarına göre bu süreyi beklemeden en son sigorta yaptırma süresini daha önce sona erdirebilir. Bu nedenle, Üreticilerin mağdur olmamaları için bu sürenin beklenmeden ürünlerini sigorta yaptırarak güvence altına almaları kendi menfaatleri için gereklidir" diye konuştu.

Yaşaroğlu, ürününü Devlet Destekli Tarım Sigortası ile güvence altına alan üreticilere uygulanan pirim desteğinin önceki yıllarda olduğu gibi 2010 yılında yine yüzde 50 olarak devam edeceğini dile getiren Yaşaroğlu, şöyle konuştu:

"Üreticiler ürünlerini sigorta yaptırdıklarında bunun bedelini peşin olarak vermeyip, ürününü hasat ettikten 1 ay sonra (eylül-ekim ) verecekleri için, mali bir yükle de karşılaşmadan ürünlerini sigorta yaptırabilmektedir"

2009 yılında Karadeniz Bölgesi'nde 29 bin 971 adet sigorta poliçesinin yapıldığını vurgulayan Yaşaroğlu, hasar tespit edilen 9 bin 741 poliçe sahibine 6 milyon 768 bin 990 lira ödeme yapıldığını sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Ocak 2010 Cuma 14:01:02
Güncelleme :15 Ocak 2010 Cuma 14:05:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?