3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

Fındık üreticisine kredi şoku

FİSKOBİRLİK'in üreticiye olan borcunun 80 milyon YTL'lik bölümünü ödeyeceğini açıklaması ardından alacakları için bankalara giden fındık üreticileri eli boş döndü. Alacağını tahsil etmeyi uman üreticiler, kendilerine ürün bedeli yerine kredi verileceği belirtilerek kefil istenmesine şaşırdı.

Fiskobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Pamuk'un yaptığı basın toplantısı ile 2005 ürünü borcunun tamamını, 2006 ürünü borcunun da yüzde 30'luk bölümünü bugünden itibaren ödeyeceklerini açıklamasının ardından üreticiler kurumun anlaştığı Şekerbank'a giderek alacaklarını tahsil etmek istedi. Banka yetkilileri, ödenecek paranın kredi olduğunu belirterek, nüfus cüzdan sureti, ikametgâh belgesi ve birliğe ortak bir kefil bulmaları gerektiğini bildirdi. Üreticiler, paralarını almak için geldikleri bankadan kredi talep etmek durumunda bırakılmalarına tepki gösterdi. Eşinin felçli, kızının kanser, kendisinin de bel fıtığı hastası olduğunu belirten Yağmurca Köyü sakinlerinden fındık üreticisi Murat Çalçalı, “Bu halimle fındık topladım, birliğe verdim. Paramı alamıyorum. Bu nasıl iş? Kendi paramızı istiyoruz. Böyle devlet böyle hükümet olmaz” diyerek tepki gösterdi.

Üreticilerden Rasim Durdu da, kendilerine bugün para verileceğinin açıklaması üzerine geldikleri bankada kendilerinden kefil istendiğini belirterek, “Kefilsiz para vermeyeceklermiş. Şimdi ortak kefil bulmak zorundayım” dedi. Burhaniye Köyü'nde oturan Hasan Mıhçı ise, şöyle yakındı: “Benim paramı kefille bana vereceklermiş. Kredi çekilecekse bunu gider bankadan ben de çekerim. Kefil bulamasam çekemeyeceğim. Zaten 2 sene geçti benim fındık paramın üzerinden henüz vermediler. Fiskobirlik önceden nasıl verdiyse şakır şakır şimdi de vermeli. Bu işin artık birlikle ilgisi yok. İş ondan çıkmış. Beni ‘oraya gönder şuraya gönder' olmaz böyle şey. Zaten Türkiye kırtasiyecilikle uğraşıyor. Bir de AB'ye girmeye çalışıyor.”

Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı ise, uygulamayı ‘kepazelik' olarak nitelendirerek, şunları söyledi: Fiskobirlik'i borçlarını ödeme ile ilgili çabasını ve gayretini bu noktaya getirmesinden dolayı yadırgıyorum. ‘Bugün para ödenecek' diye duyan üretici birliğe gitti. Fakat ödenen para değil. Üreticiye kefilli kredi veriliyor. Bu krediyi de birlik bankaya ödeyecekmiş. Bu resmen kepazelik. Hiç olmazsa çıkın insanlara deyin ki; ‘Bizim paramız yok. Ödeyemiyoruz. Fındığımız da depoda. Satınca öderiz.’ Bu kuruluş bizim. Bize kimden para aldırmaya çalışıyorlar? Ne yapılmak istendiğini anlamış değiliz. Faizle para alacağız, faizle borç ödeyeceğiz. Üreteci haklı tepki gösteriyor. Yöneticiler akıllarını başlarına alsınlar ve çıksınlar gerçeği üreticiye söylesinler.

Fiskobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Pamuk, bu formülü bulduklarını ve uygulamaya koyduklarını anlatırken, “Bunun tam anlamıyla üreticimizi memnun edecek bir uygulama olmadığının farkındayız. Ama en azından bir miktar alacaklarını bu yolla tahsil edebiliyorlar. Kefil uygulaması devam edecek. Kaldırılması sözkonusu değil. Kefil bulamayanların alacaklarını kurum kaynaklarıyla ödeyeceğiz” dedi.

Fiskobirlik'in üreticiye 2005 yılından 50, 2006 yılı ürününden de 200 olmak üzere toplam 250 milyon YTL borcu bulunduğu açıklandı.


Hürriyet internet
Yayın Tarihi : 2 Nisan 2007 Pazartesi 18:41:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?