3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

Fındık üreticisine sigorta uyarısı

Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdür Yardımcısı İrfan Güvendi, fındıkta nisan ayına kadar don afeti riskinin bulunması nedeniyle üreticilerin mutlaka tarım sigortası yaptırmaları gerektiğini söyledi. 

Güvendi, FİSKOBİRLİK Entegre Fındık İşleme Tesisi A.Ş. (EFİT) Sosyal Tesisleri'nde düzenlediği basın toplantısında, 2007 yılından itibaren fındık ürününün de tarım sigortası kapsamında yer aldığını belirtti. Nisan 2004 tarihinde Giresun, Trabzon ve Ordu'da don afeti yaşandığını hatırlatan Güvendi, don afeti nedeniyle fındık üreticilerinin büyük maddi zararlarının olduğuna dikkat çekti. Fındık bölgelerinin nisan ayına kadar don afeti riski altında olduğuna işaret eden Güvendi, "Fındık bölgeleri, nisan ayına kadar don afetinin tehdidi altında bulunmaktadır. Giresun, Trabzon ve Ordu'da 2004 yılında yaşanan don afetinden üreticilerimizin büyük zarara uğradığı hepimizce malumdur. Tarım sigortaları uygulaması bu nedenle fındık bölgelerimiz için büyük önem arz etmektedir. Üreticilerimizin tarım sigortası yaptırmaları, mağduriyetlerinin önlenmesinde büyük fayda sağlayacaktır" dedi. 

Tarım sigortası uygulamasının devlet destekli olduğunu aktaran Güvendi, uygulamadan yararlanmak isteyenlerin Çiftçi Kayıt Sistemi'ne tabi olmaları şartının arandığını söyledi. Çiftçi Kayıt Sistemi'nde bulunmayanların sigorta uygulamasından yararlanamayacaklarına dikkat çeken Güvendi, "Uygulamanın temel esaslarından birisi de çiftçilerimizin kayıt sistemi içerisinde yer alması. Bu bölge için büyük handikaplardan birisi de kayıt sistemine tabi olmayanların bulunmasıdır. Onlar devlet destekli bu sigortadan yararlanamayacaklar. Bu nedenle fındık üreticileri kayıtlarını ve 2007 belge yenilemelerini mutlaka yaptırmalıdır" diye konuştu. 

Güvendi, birlik olarak sigorta uygulamasından yararlanmak isteyen fındık üreticilerine her türlü desteği vereceklerini sözlerine ekledi.
iha
Yayın Tarihi : 23 Ocak 2007 Salı 13:35:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?