3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

Fındık üretimi 550 bin hektara çıktı

Giresun'da geleneksel üretimi yapılan fındık, son yıllarda ekonomik getirisi nedeniyle Ordu, Trabzon, Samsun, Düzce, Sakarya ve Bolu'ya yayılarak, resmi rakamlara göre 550 bin hektar alanda üretiliyor.


Son 10 yılın ortalamasına göre yıllık 600-650 bin ton civarında üretimi yapılan fındık, yaklaşık 2 milyar dolar getirisiyle Türkiye'nin önemli ihraç ürünleri arasında yer alıyor.


2007 yılına kadar FİSKOBİRLİK tarafından satın alınan fındık, bu birliğin yanı sıra yetkilendirilen TMO tarafından üreticiden alınıyor.
Ekonomik getirisiyle üreticisine büyük kazanç sağlayan fındık, sağlık yönünden önemli mineralleri içinde barındırıyor.


B grubu vitaminleri yönünden zengin bir kaynak olan fındıkta, B1, B2 ve B6 vitamini bol miktarda bulunuyor. Kan yapımı ve ruhsal sağlık için gerekli olan B2 ve B6 vitaminleri, gelişme çağında okul çocuklarının beslenmesinde büyük önem taşıyor. Bunun yanında fındıkta, yüzde 60-70 oranında yağ bulunuyor. Bu yağların, organizmada enerji sağlamalarının yanı sıra vücut ısısının korunması, dış etkenlere karşı korunma ve yağda eriyen vitaminlerin taşınması gibi önemli fonksiyonları bulunuyor. Ayrıca, E vitamininin bilinen en iyi kaynağı sayılan fındığın, kalp ve diğer kaslarının sağlığı ve üreme sisteminin normal çalışması için çok faydalı olduğu belirtiliyor.

A.A
Yayın Tarihi : 2 Eylül 2008 Salı 12:32:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?