3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

Fındık üretimimiz babadan kalma usullerle

Dünya fındık üretiminin yüzde 75'ini elinde bulunduran Türkiye'de dekar başına elde edilen fındık miktarının sürekli düştüğü, fındık üretimini bilimsel yollarla yapan ABD, Fransa, Yunanistan ve Gürcistan gibi ülkelerde üretim alanı düşük olmasına rağmen dekar başına verim miktarının sürekli yükseldiği bildirildi.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan 'Fındık Sektörünün Ülkemizde ve Dünyada Durumu' konulu raporda, fındık üretiminin bilimsel yollarla yapılmadığına dikkat çekildi. Türk fındık üreticilerinin bahçelerde toprak, yaprak ve ilaç analizleri yapmadığı, babadan kalma usullerle üretimi yaptıkları vurgulanan raporda, üretim alanı çok düşük olan ülkelerin bilimsel tarım yaparak bir dekar alandan Türkiye'dekinden 2-3 kat daha fazla verim aldığı kaydedildi. Raporda, şu tespitler dile getirildi:

"Türk fındık üreticisinin bilimsel tarım yapmıyor. Sadece fındık üretimi ile geçimini sağlayan 400 bin ailenin bulunduğu ülkemizde yılda ancak 3 bin civarında üretici bahçelerin toprak, yaprak ve ilaç analizlerini yaptırıp fındık tarımını bilimsel boyutta yapmaktadır. Türkiye'nin fındık verim düzeyi, İtalya ve ABD gibi üretici ülkelerinden düşüktür. Türkiye'de bir dekar alandan 93.9 kilogram fındık alınırken, Dünya Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre ABD'de 249 kg., Fransa'da 194 kg., İtalya'da 163 kg.,Yunanistan'da 159 kg. ve Gürcistan'da 143 kg. fındık alınmıştır. Türkiye'nin birim alandan diğer üretici ülkelere göre daha düşük verim alması, uluslararası piyasalardaki rekabet şansını düşürmektedir."

Dünya genelinde, Türkiye'de 500 bin hektar fındık üretim alanı bulunurken, İtalya'da 66 bin, İspanyada 27 bin, ABD'de 13 bin ve Yunanistan'da 3 bin 600 hektar fındık üretim alanı bulunuyor.

iha
Yayın Tarihi : 14 Haziran 2007 Perşembe 11:33:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mehmet yucesan IP: 88.235.214.xxx Tarih : 20.06.2007 17:04:05
Turkiye'de babadan kalma usullerle fındık uretimi yapıldıgı dogrudur. ne varki amerika ve diger fındık ureten ulkelerdeki gibi bilimsel uretim yapıldıgında,bu gun az uretim yapılmasına ragmen satılamayan fındık nereye kac paraya satılacaktır.uretimin yukseltilmesini tavsiye, fındık alanlarının daraltılması (ben bildim bileli bu tartısılır,hatta herkes daraltılması yonunde gorus bildirmesine ragmen siyasal olarak bu gerceklesmedi,gerceklesmez.)halinde yapmak gerekir. fındık uretim alanlarını gercek yeri olan carsamda'dan vakfıkebir'e kadar olan bolum olarak alıp bunu gerceklestirebildigimiz takdirde bu alanlarda bilimsel uretim yapılması icin girisimde bulunabilinir.aksi taktirde uretimi artırmak demek,cok satmak demek degil fındıgın degerini neredeyse sıfıra getirmek demektir. herkese saygılar, mehmet yucesan