3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

Fındıkçılar Brüksel'de eylem yapacak

Giresun Ziraat Odası Başkanı Akbaşlı, Dünya Fındık Üreticileri Birliğinin kurulması için çalışmalara başladıklarını söyledi. GZO Başkanı Özer Akbaşlı, fındık piyasasında üreticilerin söz sahibi olmalarının sağlanması amacıyla, Dünya Fındık Üreticileri Birliğinin kurulması için çalışmalara başladıklarını söyledi.

Akbaşlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünya fındık fiyatlarını ihracatçı ve tüccarlardan oluşan Uluslararası Sert Kabuklu Meyveler Konseyinin (INC) her sezon öncesi yaptığı toplantı ile belirlediğini, fiyat konusunda söz hakkı olmayan üreticinin mağdur duruma düştüğünü savundu.

Bu durumunun Türk fındık üreticilerinin yanı sıra diğer fındık üreticisi ülkelerin üreticilerini de olumsuz etkilediğini öne süren Akbaşlı, "Fındık piyasasında üreticilerin söz sahibi olmalarının sağlanması amacıyla Dünya Fındık Üreticileri Birliğinin kurulması için çalışmalara başladık" dedi.

Akbaşlı, dünya piyasalarında fındık fiyatının, Türkiye'nin açıkladığı fiyat doğrultusunda oluştuğunu anlatarak, şunları söyledi:

"Bilindiği üzere Türkiye'nin açıkladığı 2006 ürünü fındık fiyatına tepki gösteren İspanyol fındık üreticileri bir dizi eylemler yaparak Brüksel'e yürüme kararı aldı. Geçen yıl ürünün kilogramını 5 avrodan satan İspanyol fındık üreticilerinin ürünü bu yıl 1 avrodan satmak zorunda kaldı. Yine geçen yıl ürününü 7 YTL'den satan Türk fındık üreticisi bu yıl 3 YTL'den dahi satamamaktadır.

Bütün fındık üreticileri düşük fiyattan dolayı mağdur durumdadır. Fındık üreticilerinin mağduriyetinin önlenmesi amacıyla güç birliği oluşturma kararı aldık. Dünya fındık üreticileri birliğinin kurulması için çalışma başlattık. Bu konuda Dışişleri Bakanlığından görüşler alıyoruz. Hazırlanan tüzük son aşamaya geldi. Bizimle birlikte diğer üreticisi ülkeler olan İspanya, Fransa, Yunanistan, İtalya, ABD, Azerbaycan ve Gürcistan'dan 3'er kişiden oluşacak üretici temsilcilerini Türkiye'ye davet ettik. En geç 3 hafta içinde Türkiye'ye gelmesini planladığımız konuklarımızla İstanbul, Ankara, Trabzon ve Giresun'da seri toplantılar yaparak çalışmalarımızı ve üreticilerin mağduriyetini tüm dünya kamuoyuna duyuracağız. "

BİRLİĞİN MERKEZİ GİRESUN'DA OLACAK

Türkiye'ye gelecek fındık üreticisi ülkelerin temsilcilerinin birliğin kurucu üyeleri olacağını ifade eden Akbaşlı, şöyle devam etti:

"Birliğin merkezi, dünyanın en büyük fındık kuruluşu olan FİSKOBİRLİK'in genel müdürlüğünün bulunduğu Giresun olacak. Çalışmaların koordinasyonu buradan yapılacak. Bundan sonra rekolte tahmininde, fiyatının açıklanmasında ve fındık ile ilgili tüm stratejilerde dünya fındık üreticileri birliğinin de söz hakkı olacak. Bütün dünya fındık fındık üreticilerinin yaşadığı sorunlar hep aynı.

Oluşturacağımız güç birliği ile bunları aşmaya gayret edeceğiz. Dünya fındık üreticilerinin yaşadığı sorunları bir bir çözerek üreticinin yüzünü güldürmeye gayret edeceğiz. "

BRÜKSEL'DE EYLEM YAPILACAK

Birliğin kurucu üyelerinin yapacağı toplantıda, Brüksel'de eylem yapma kararının da alınacağını dile getiren Akbaşlı, "Dünya fındık üreticileri adına önemli çalışmalar yapacağız. Fındık üreticilerinin mağduriyetini AB gündemine taşıyacağız. Birlik üyeleri olarak Ocak ya da Şubat ayında Brüksel'de eylem yaparak fındık üreticilerinin mağduriyetine dikkat çekeceğiz" diye konuştu.

Akbaşlı, birliğin Türkiye'de yapacağı toplantının hemen olumlu sonuçlar vereceğine ve yeni yıla girmeden piyasalarda fındık fiyatlarının 0,70-0,80 YTL artış göstereceğine inandıklarını da sözlerine ekledi.





aa
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2006 Pazartesi 14:31:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?