19
Mayıs
2024
Pazar
GİRESUN

Fındıkçılar Giresun'da toplandı

Karadeniz Bölgesi'nde fındık üretimi yapılan 70 bölgenin ziraat odası başkanları Giresun'da, son dönemlerde fındık ürününde yaşanan gelişmeleri değerlendirmek amacıyla toplantı gerçekleştirdi.


Bir otelde basına kapalı yapılan toplantı sonrasında, oda başkanları adına Ordu Ziraat Odası Başkanı Necat Avcı, basına açıklamalarda bulundu. Avcı, toplantıda, Yeni Fındık Stratejisi ve fındıkta yaşanan son gelişmeleri değerlendirdiklerini ve Giresun, Ordu, Zonguldak, Trabzon ile Samsun illerinin temsilcileri ile bir çalışma grubu oluşturduklarını söyledi. Yeni Fındık Stratejisi'nin bu haliyle kabulünün mümkün olmadığını vurgulayan Avcı, toplantıda strateji üzerinde mutlak suretle değişiklikler yapılması gerektiğini görüşünün ortaya çıktığını ifade etti. 2009 ürünü fındık fiyatının, üretici tarafından belirleneceğini, bu nedenle üreticilerin akılcı hareket etmesini isteyen Avcı, "2009 yılı fındık mahsulü döneminde üreticinin fındık fiyatını kendisi belirleyeceği, belirleyici unsurun kendisi olacağını buradaki arkadaşların görüşleri ile ifade ediyoruz.

Mutlak suretle üretici arzı yavaşlatarak, kendi ürünün fiyatını kendisi oluşturmalıdır. Serbest piyasada fiyatın 2,5-3 lira arasında seyretmesi yönünde bir takım çevrelerce çalışmalar başlamıştır. Bunu ziraat odaları olarak kabul etmemiz mümkün değildir. Kaldı ki, geçen yıl 860 bin tonla sona eren bir sezonda fiyat 5 lira civarında kapanmıştı. Bu yıl fındığın az olduğu bir dönem. Rekoltenin 403 bin ton olacağı tahmin ediliyor. Tıp ki, don afeti nedeniyle ürünün az olduğu 2004 yılındaki gibi bir rekolte bizi bekliyor. 2004 yılında üretici fiyatı kendisi belirlemişti. Bu bölgede o sene 6,5-7 liradan fındık satılmıştı. Bu dönem, o yılla birebir örtüşmektedir. Yani 403 bin rekoltenin olduğu bir dönemde, mutlak suretle belirleyici unsur fındık üreticisidir. Sonuç itibariyle üretici fındığın az olduğu bir dönemde, fındığın iyi para edeceğini kendisi de iyi bilmelidir" diye konuştu.


Avcı, TMO deposunda bulunan fındıkların, kendileri için tehdit unsuru olduğunu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ofisin elinde bulundurduğu fındığı satmayacağını açıklamasını istediklerini dile getirerek, şöyle konuştu:
"Bizim üzerimizde baskı oluşturan TMO depolarındaki fındıklar. Biliyorsunuz TMO depolarında 550 bin ton fındık bulunuyor. Tabi tüm endişemiz bu fındığın herhangi bir sebeple piyasaya arz edilmesi. Sayın Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, ocak 2010 tarihine kadar bu fındığın satılmayacağına yönelik görüşü olsa da, bu durumun sayın başbakan tarafından da kamuoyuna duyurulmasını istiyoruz. Sayın başbakanın mutlak suretle açıklama yapmasını ve üreticilere güvence vermesini talep ediyoruz."
Toplantıda Avcı, ziraat odaları başkanlarının, kendi bölgelerinde fındıkların pazara indirilmemesine yönelik kampanyalar ve girişimlerde bulunmaları yönünde karar aldığını sözlerine ekledi.


Bir gazetecinin,"Yeni Fındık Stratejisi üzerinde yapacağınız revizyon hükümet tarafından kabul görmezse, bundan sonraki yol haritanız ne olacak" şeklindeki sorusuna Avcı, şu cevabı verdi:
"Sorunların masada çözüleceğine inanıyoruz. eğer çözülmezse, üreticilerden bize gelen talepler doğrultusunda sokağa inmemiz gerekirse bunu da yaparız. Mücadelemizi ve emeğimizi sonuna kadar koruyacağımızı bir kez daha tekrarlıyoruz. Biz emeğimizin ve alın terimizin mücadelesini veriyoruz."

İha
Yayın Tarihi : 17 Ağustos 2009 Pazartesi 20:27:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?