29
Mayıs
2024
Çarşamba
GİRESUN

Fındıklı ekmek projesi

Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Genel Sekreteri Şükrü Erüz, ekmeğin içerisine fındığı sokmak için proje yürüttükleri vurgulayarak, "Hedefimiz Türk halkına fındıklı ekmek yeme alışkanlığını kazandırmaktır" dedi.


Erüz, Giresun'un Görele ilçesine bağlı Çavuşlu beldesinde şehirlerarası yolcu otobüslerinin uğrak yerlerinden olan bir ekmek fırınında açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin dünya fındık üretiminin yüzde 70-75'ini karşılamasına rağmen, iç pazarda fındık tüketimin istenilen düzeyde olmadığına dikkat çeken Erüz, TTB olarak, iç pazarda fındık tüketimi artırmak amacıyla çeşitli projeler yürüttüklerini hatırlattı. Bu projelerden birisinin de "Fındıklı Ekmek Projesi" olduğunu kaydeden Erüz, "Ekmek gibi Türkiye'de en fazla tüketilen bir gıda maddesine, insan sağlığı için çok faydalı olan fındığı koyarak, iç tüketimimi arttırmak amacıyla 2 Mayıs tarihinden itibaren 'Fındıklı Ekmek Projesi'ni uygulamaya geçirdik.

Projemizi 3 etaplı olarak uyguluyoruz. Birinci aşamada, bir ekmek fabrikası ile anlaşarak deneme üretimine geçtik. Naturel yani çiğ fındıktan imal edilen 2-5 mm fındık ununu ekmeğe katarak projeye başlattık. Çeşitli oranlarda fındık ununu kullanarak yaptığımız deneme üretimi sonucunda fındık ununun ekmeğe katılma oranının ideal olarak yüzde 10 civarında olduğunu belirledik.

Bu suretle üretilen ekmekleri bir ay süreyle Trabzon'daki çeşitli turistik yemek işletmeleri ile bazı lokantalara bedava olarak vererek, tüketicilerin eğilimlerini de almaya çalıştık. Aldığımız tepkilerin beklenenin de üzerinde olumlu olduğunu tespit ettik. Bu süreçte, 'İşin Temel'i fındık olsun, ekmeğin içinde Dursun' sloganlı afişlerle tanıtımı katkıda bulunduk. Gazete reklamları ile bu tanıtımı destekleyerek, fındıklı ekmeğe olan talebi arttırmaya çalıştık" diye konuştu.


Erüz, projenin birinci aşamasında yaklaşık 5 bin ekmeği bedava dağıttıklarını söyledi. Projenin ikinci aşama diye tanımladıkları süreçte, başta Trabzon olmak üzere "Fındıklı Ekmek" üretecek fabrika ve fırınlara fındık ununu ücretsiz vermeye başladıklarını belirten Erüz, projeleri kapsamında Trabzon genelinde 20 fabrika ve fırında değişik şekillerde fındıklı ekmek üreterek satış yaptıklarını dile getirdi.
Trabzon'un yanı sıra Türkiye'nin değişik yerlerinden de fındıklı ekmek üretmek için talepler aldıklarını ve taleplerin her geçen gün daha da arttığını ifade eden Erüz, "Sadece Trabzon ve çevresinden değil, Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Kocaeli, Antalya gibi illerdeki bazı ekmek fabrikası ve fırınlardan da talepler aldık. Buralara da destek yapıyoruz. Halen projenin ikinci aşaması sürüyor.

Bu aşamada Trabzon Ticaret Borsası olarak şimdiye kadar bin kilograma yakın fındık unu dağıttık. Fındık unu dağıtarak desteğimiz Haziran sonunu kadar devam edecektir" dedi.
Erüz, projelerine, başta fındıkla iştigal eden ticaret borsaları olmak üzere Fındık Tanıtım Grubu'ndan da destek verilmesi için bu kuruluşlarla irtibata geçtiklerini ve bu kuruluşların benzeri uygulamayla ekmekte fındığın kullanılmasına destek olacaklarını öğrendiklerini söyleyerek, "Bu arada Ankara Halk Ekmek Fabrikası'nın da benzeri bir projeyi hayata geçirmesi, İstanbul'da de aynı yönde bir hazırlığın söz konusu olması tercihimizin doğru olduğunu göstermektedir.

Temel gıda maddemiz olan ekmeğe fındığın girmesini sağlayarak, çok ürettiğimiz fındığımızı da çok tüketerek yaşanan arz fazlası sorununa kısmen de olsa çare olma hedefi ile başlattığımız Fındıklı Ekmek Projesi sadece ekmekte kalmayacak, çeşitli gıda maddelerinde fındığın kullanılmasını sağlayacak çalışmalarla sürdürülecektir" şeklinde konuştu.
 

İha
Yayın Tarihi : 25 Haziran 2009 Perşembe 11:18:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?