8
Mayıs
2024
Çarşamba
GİRESUN

Fındıkta 2010 rekolte tahmini

FINDIKTA 2010 YILI BEKLENTİLERİ

Giresun Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mustafa Demirci, fındıkta 2010 yılı tahmini rekolte beklentilerinin 600-700 bin ton civarında olduğunu belirterek fındık taban fiyatının ise 5 TL civarında olabileceğini söyledi.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Demirci, “2010 yılı tahmini rekolte beklentimiz 600-700 bin ton civarındadır. Fakat mart ayının ortalarındaki hava şartları nedeniyle yüksek kesimlerde meydana gelen don hadisesi yüzde 0-15 civarında hasara neden olduğu tespit edildi. Yüksek kesimlerdeki fındık üretimi ise toplam rekoltenin yüzde 20’sini teşkil etmektedir. Dolayısıyla rekolte tahminimiz hala 600-700 bin ton civarındadır. Ancak fındık harmanlanıp çuvala girinceye kadar risk altında olan bir ürün olduğundan kesin bir rekolte tahmini söylemem şu aşamada mümkün değildir. Fiyat konusuna gelince bugün piyasada fındık 5 TL’den işlem görmektedir. 2010 yılında piyasaya yeniden girecek olan Toprak Mahsülleri Ofisi’nin de 5 TL’den deklarasyonu bulunmaktadır. Beklentimizde yine 5 TL ve üzerindedir. Bu fiyat rekolteye göre düşebilir de yükselebilir de” dedi.

Giresun Ticaret Borsası olarak fındık fiyatlarına doğrudan etki eden emanetçiliği ve alivre satışları ortadan kaldıracak olan lisanslı depoculuk için çalışmalarının sürdüğünü belirten Demirci, “Giresun Ticaret Borsası olarak üç yıldır çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. 3 yıl içerisinde 40 dönümlük bir araziye sahip olduk. AB Hibe Fonu’ndan 9.3 milyon Euro’luk hibe çıkarttık ve projemizi hazırladık. Son olarak şirketleşme aşamasındayız. Şirketleşme sürecimizi tamamladığımızda lisanslı depoculuğa geçeceğiz. Lisanslı depoculuğun hem üreticilerimize hem de ihracatçılarımıza önemli katkıları olacaktır. Üreticilerimiz lisanlı depoculuğa teslim ettikleri ürünlerini satmadan teminat göstererek ticaretlerini yapabileceklerdir. Alivreciler ise ihtiyaçlarını lisanslı depolardan karşılamak suretiyle alivre satış yapamayacaklardır” diye konuştu.

FINDIKTA 2010 YILI BEKLENTİLERİ
İHA
Yayın Tarihi : 31 Mart 2010 Çarşamba 10:30:01
Güncelleme :31 Mart 2010 Çarşamba 10:38:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?