3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

Fındıkta aflatoksin riski kalkıyor

Türk fındığının Avrupa Birliği'ne ihracatında sürekli sorun olarak öne çıkarılan aflatoksin tehlikesinin ortadan kalkma ihtimali belirdi. AB Gıda Komisyonu'nun fındık için belirlenen aflatoksin düzeyini 2 ppb düzeyinden 8 ppb düzeyine yükseltmek için çalışma yapması sektörü umutlandırdı.

İstanbul İhracatçı Birliği'nin yayın organı İnfofarm Dergisi'ne açıklamalarda bulunan TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Gıda Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Güner Özay, AB'nin B1 kategorisinde 2 ppb limit düzeyi belirlenen fındığın aflatoksin düzeyinin 8 ppb'ne yükseltilmesi için çalışma yapıldığını belirtti. Avrupa Komisyonu'nun aflatoksin riski nedeniyle Türkiye menşeli fındık, Antep fıstığı ve kuru incir ile bunlardan elde edilen bazı ürünlerin ithalatına özel tedbirler getirdiğini hatırlatan Özay, bu ürünlerden imal edilen bisküvi, gofret, çikolata, helva, baklava gibi işlenmiş tarım ürünlerinin de yeni karar kapsamında olacağını kaydetti. ABD'de bile aflatoksin limitlerinin 20 ppb gibi yüksek düzeylerde olmasına rağmen ürettiğimiz ürünlerin yüzde 80'ini ihraç ettiğimiz AB ülkelerinde legal limitlerin çok düşük düzeyde olmasının sıkı kontroller getirdiğini, ürünlerin geri gönderilmesi, fiyat düşürülmesi gibi uygulamalar baş gösterdiğini ve bunun da Türk fındığının itibarını zedelediğini anlatan Özay, 8 ppb limitinin kabul edilmesi durumunda bu sorunun ortadan kalkacağı müjdesini verdi.

AFLATOKSİNE KARŞI ÖNLEMLER

Uzmanlar, fındık üreticilerinin aflatoksine karşı uyarılarını sürdürüyor. Buna göre fındıkta aflatoksin oluşumunu önlemek için hasat öncesi üretim alanlarının temiz tutulması, doğru zaman ve dozda gübreleme, ilaçlama ve sulama yapılması gerektiği kaydedildi. Hasan sırasında ise fındığın toprakla temasının önlenmesi gerektiğini belirten uzmanlar, hasat sonrası fındıkların yüzde 5-7 nem oranında kurutulması, kurutmanın mekanik kurutucularda yapılması, kurutma sırasında fındığın yağmurdan korunması, ürünün
toprak zeminde bekletilmemesi ve uygun ambalaj tekniklerinde ambalajlanması gerektiğine dikkat çekti.

iha
Yayın Tarihi : 3 Ağustos 2007 Cuma 13:44:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?