3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

Fındıkta don alarmı!

Giresun'un yüksek kesimlerinde 250 ila 750 rakımda etkili olan kar yağışının fındıkta don riskinin artmasına neden oldu.

Konu ile ilgili olarak bugün gazetecilere kar yağışı altında bir fındık bahçesinde açıklamalarda bulunan Giresun Ziraat Odası Başkanı Musa Keskin, "Kar yağışı ve beraberindeki don olayının fındığı olumsuz etkileyebileceği endişesi içerisindeyiz" dedi.

Başkan Keskin, "Kar yağışı orta ve yüksek kesimlerde etkili oluyor. Fındık bahçelerindeki bazı dalların şu anda buz tuttuğunu ve zarar gördüğünü görüyoruz. Dün akşam saatlerinde etkili olan kar yağışı orta ve yüksek kesimlerde etkisini sürdürüyor. Yörede orta ve yüksek kesimlerde etkili olan kar yağışından kaynaklı yaşanabilecek don olayının fındığı olumsuz etkileyeceğini tahmin ediyoruz. Bu durumda fındıkta rekolte kaybına yol açabilir. Bugün Mart ayının 18'i, şu anda durum ortada 7-8 santimetre kar var. Çiftçilere zaman zaman sigortalarınızı yaptırın çağrısında bulunmuştuk. Fındık bu yıl don olayı nedeniyle inşallah zarar görmez ve 2004 yılındaki durumun aynısını yaşamayız. Vatandaşlar don olayında oluşabilecek zararı lastik, saman ve fındık kabuğu yakarak dumanlama sistemiyle en aza indirebilirler. Henüz bahçelerde sayım yapılmadı ancak bu yıl 650 bin ton gibi bir rekolte tahmin ediliyor. Don olayı gerçekleşirse bu rakam ne olur şuanda bilemiyoruz" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 19 Mart 2013 Salı 16:35:04
Güncelleme :19 Mart 2013 Salı 16:39:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?