3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

'Fındıkta sorunlar teşvikle çözülür'

Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Özer Akbaşlı, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde fındık ürününe uygulanacak teşvikin, başta arz fazlası sorunu olmak üzere bu üründe yaşanan birçok sorunu da çözüme kavuşturacağını söyledi. 

Akbaşlı, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, fındığın başta gıda olmak üzere, temizlik, kozmetik ve içki sanayisinde de oldukça yaygın olarak kullanılmaya başladığına dikkat çekti. Fındığın insan sağlığı açısından birçok yararının bulunduğunu belirten Akbaşlı, fındık katkılı ürünlerin Avrupa'da büyük rağbet gördüğünü, bu nedenle sektörün her geçen gün hızla büyüdüğünü kaydetti. Dünya fındık üretiminin yüzde 75'ini elinde bulunduran Türkiye'de ise fındığın sadece çikolata sanayisinde kullanıldığını dile getiren Akbaşlı, Avrupa ülkelerinde olduğu gibi Türkiye'de de fındığın gıda, temizlik, kozmetik ve içki sanayisinde kullanılması gerektiğini ifade etti. 

Başlıca tarım ürünü fındık olan Doğu Karadeniz Bölgesi'ne geçmiş yıllarda çeşitli teşvik imkanları sunulduğunu hatırlatan Akbaşlı, pazara uzaklığı nedeniyle bölgenin yatırımcılara cazip gelmediğini ve uygulanan teşviklerin de istenilen düzeyde başarı sağlayamadığını söyledi. Bölgeye yönelik uygulanacak teşviklerin bundan sonra da istenilen düzeyde başarı sağlamasının zor olduğuna işaret eden GZO Başkanı Özer Akbaşlı, olumlu sonuçlar vermesi için bölgesel teşvik yerine ürüne yönelik teşvik uygulamasına gidilmesinin şart olduğunu vurguladı.

Doğu Karadeniz Bölgesi'nin en önemli tarım ürünü olan fındıkta, 'ürüne yönelik teşvik' uygulamasının çok olumlu sonuçlar vereceğini ve başta arz fazlası olmak üzere fındıkta yaşanan birçok sorunu çözeceğini savunan Akbaşlı, "Fındık, Doğu Karadeniz Bölgesi'nin ana tarım ürünü olmasına rağmen maalesef bölgede fındık sanayisi yeterince geliştirilemedi. Bölgede fındığa dayalı sanayi kuruluşlarının sayısı az, mevcut kuruluşlar da desteklenmedikleri için ekonomik açıdan zor durumda bulunuyor. Bu açıdan Doğu Karadeniz Bölgesi'nin fındık sektörü açısından teşvik yöresi ilan edilmesi, fındık sanayisinin de lokomotifi olacaktır" dedi. 

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde her türlü fındık imalatının teşvik kapsamına alınması gerektiğini kaydeden Akbaşlı, "Avrupa ülkelerindeki gibi bölgede gıda, temizlik, kozmetik ve içki sanayisi üzerine fabrikalarının kurulması sağlanmalıdır. Bu durum, hem bölgemizde yeni istihdam alanlarının oluşumunu sağlayacak hem de Türkiye'de fındık tüketiminin artıracaktır. Doğu Karadeniz Bölgesi'nde kurulacak fındıklı ürünleri imal eden fabrikalar sayesinde Türkiye'de yüz binlerce ton fındık tüketilir. 'Arz fazlası' diye önümüze getirilen bu sorunun çözümü de böylelikle mümkün hale gelir. Bu tür KOBİ'lerin teşvik edilmesiyle fındık tüketimi artar ve arz fazlası da ortadan kalkar. Fındık gelecekte de aranan çok değerli bir ürün haline gelir" diye konuştu. 

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde geliştirilecek fındık sanayisinin, bölge çiftçisini de daha kaliteli fındık üretimine teşvik edeceğini ve fındıkta kalitenin artacağını savunan Akbaşlı, kalitede yaşanacak artışın hem ülkenin hem de üreticinin bu üründen daha fazla gelir elde etmesinin önünü açacağını da sözlerine ekledi.
iha
Yayın Tarihi : 8 Şubat 2007 Perşembe 14:08:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?