3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

Fındıkta ürün kaybı yüzde 75

Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Özer Akbaşlı, 2007 ürünü fındık rekoltesinde olumsuz hava şartları nedeniyle yüzde 75 oranında hasar oluştuğunu öne sürdü. 

Akbaşlı, merkeze bağlı Boztekke köyünde düzenlediği basın toplantısında, Giresun ve yöresinde olumsuz hava şartlarının etkisiyle 2007 ürünü fındık rekoltesinde hasar oluştuğunu savundu. 2007 ürünü fındık rekoltesinde yaşanan hasarı zararı tespit etmek için GZO olarak çalışma başlattıklarını kaydeden Akbaşlı, ilk tespitler sonucunda 2007 ürünü fındık rekoltesinde büyük hasar oluştuğunu belirlediklerini dile getirdi. 

2007 ürünü fındık rekoltesinde olumsuz hava şartları nedeniyle ilk tespitlere göre yüzde 75 oranında hasar oluştuğunu öne süren Akbaşlı, "Giresun ve yöresinde maalesef olumsuz hava şartları nedeniyle 2007 ürünü fındık rekoltesinde büyük sıkıntı yaşanmatadır. GZO olarak yaptığımız ilk tespitlerde fındık dallarında minimum 100 adet olması gereken fındık sayısının 25 ila 30 arasında olduğunu gördük. Bazı dallarda bu sayı daha da az durumdadır. İlk tespitlerimize göre fındık dallarında yüzde 75'e varan ürün
kayıpları bulunmaktadır" dedi. 

Akbaşlı, üreticiler olarak 2007 ürünü fındık rekoltesinden endişe duymaya başladıklarını vurgulayarak, "Önümüzde daha Haziran, Temmuz ve Ağustos ayları var. Sıcak günlerin yaşanacağı dönemler var. Fındık rekoltesinde daha şimdilik bir rekolte kaybı yaşanıyor. Yaşayacağımız günlerde neler olur, onu kestirmek çok güç. Fındık harmana nasıl gelir, çuvala nasıl girer bilemiyoruz. Fındık üreticisi olarak yeni mahsülden endişeliyiz" diye konuştu. 

Giresun ve yöresinde bu yıl Tarım Sigortası'na başvurunun oldukça düşük bir seviyede kaldığına dikkat çeken Akbaşlı, şunları kaydetti:
"Bilindiği gibi 2090 sayılı Tarım Afet Yasası, sigorta sistemi çıkarıldıktan sonra devreden çıkarılmıştı. Tarım sigortası yaptıranlar ilgili sigorta şirketine başvurarak zararlarını tanzim edebilirler. Ancak sigorta yaptırmayanların malesef mağduriyetleri giderilemeyecek. Bu sene fındık üreticisi aç kalacak. Sıkıntımız büyük. Umarım yetkililer bizi duyar ve mağduriyetimizi giderici tedbirler alırlar" diye konuştu.
Akbaşlı, GZO olarak sürdürdükleri hasar tespit çalışmalarında birkaç hafta içerisinde kesin sonuçların alınacağını sözlerine ekledi.
iha
Yayın Tarihi : 3 Mayıs 2007 Perşembe 11:25:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ali boztepe IP: 88.246.105.xxx Tarih : 11.05.2007 14:49:39
Sayfayı okumaya bile gerek yok Asıl %75 kaybı Akepeye sorun. Onlardan hesap sorun. Karartma yapmayın. Sandık önünüze geliyor ey karadenizli... Başabakanınızı deliğe süpürün diyen Zapsuya inşaallah yine fındığınızı peşkeş çekersiniz! Evet asıl sorumlu Akepedir.