19
Mayıs
2024
Pazar
GİRESUN

Fındıkta yeni yıl beklentisi 5 lira

Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Özer Akbaşlı, fındık fiyatında yeni yıl beklentisi içinde olan fındık üreticisinin, fiyatın 5 lirayı bulması halinde pazara indirme konusunda kararlılığını gösterdiğini söyledi.

Akbaşlı, Kurban Bayramı öncesinde bazı kesimlerin, üreticinin piyasaya bol miktarda fındık getireceği beklentilerinin boşa çıktığını ifade ederek, ürününü değerinden satmak isteyen üreticinin pazara fındık getirmeyerek, bunu boşa çıkardığını ve fiyatın yükselmesini sağladığını savundu.

Bayram sonrası fiyatların biraz gerilediğini Giresun kalite fındığın ortalama 4,5 lira, levant kalite fındığın ise 4,3 liradan işlem görmeye başladığını kaydeden Akbaşlı, “Üretici fiyatların yükselmesi, bağlantısı olan tüccar ve ihracatçının ise düşmesi yönünde beklentisi var. Fındık fiyatları arz ve talep üzerine oluşuyor. Bazı üreticiler ürününü pazara henüz getirmedi. Burada üreticinin fiyatın 5 lirayı bulması halinde pazara indirme konusunda son derece kararlı olduğunu görüyoruz” dedi.

2009 ürünü fındık rekoltesinin düşük gerçekleşmesi ve depolarında fındık bulunan Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO) yetkililerinin yaptığı açıklamaların buna etken olduğunu anlatan Akbaşlı, şunları söyledi:

“Fındık fiyatlarının oluşumu piyasa koşullarına bırakıldı. Burada üreticiye fiyatı 'sen' oluştur denildi. Bunun için piyasada fiyatın üretici lehine oluşması için bilinçli davranması gerekir. Ticaret Borsalarının tescil rakamlarına göre yeni ürün fındıktan 167 bin ton ihracatı gerçekleşti, 35 bin ton fındık ise iç piyasada tüketildi. Rekolte tahminlerine göre şuan tüccarın elinde 70 bin ton, ürününü pazara götürmeyen üreticinin elinde ise 115 bin ton dolayında fındık bulunuyor. Yeni yılda piyasa değerlendirmesini yapacağını açıklayan TMO, deposundaki 2008 ürünü fındığı 5 liradan aşağı fiyattan satmayacağını açıkladıysa, elinde fındık bulunduran üretici 2009 ürünü fındığı neden 5 liradan aşağı bir fiyattan satsın.”

“ÜRETİCİNİN KAFASINDAKİ PSİKOLOJİK FİYAT 5 LİRA”

2009 ürünü fındık rekoltesinin 400 bin ton dolayında olduğunu kaydeden Akbaşlı, “Bu rekolte rakamı Türkiye'nin yıllık ortalama rekoltesinin bir hayli altındadır. Fındık üreticisinin psikolojik olarak kafasında oluşan fiyat 5 liradır. Bu fiyattan ürününü satmak isteyen üretici bilinçli davranmaktadır. Türkiye'nin ihracat rakamı göz önüne alındığında bu oldukça düşüktür. Fındık ihracatı sezonunun sona ermesine çok uzun süre vardır. Üretici bu konuda ne kadar sabır gösterirse ürününü o kadar yüksek fiyattan satacaktır” diye konuştu. 

Ajanslar
Yayın Tarihi : 3 Aralık 2009 Perşembe 14:49:02
Güncelleme :3 Aralık 2009 Perşembe 14:54:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?