3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

Fırıncılar 'Şov' amaclı denetimlerden rahatsız

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, fırınlar üzerinde şov amaçlı değil, gerçek anlamda denetimler yapılması gerektiğini söyledi.

Giresun Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (GESOB) binasında basın toplantısı düzenleyen Halil İbrahim Balcı, Türk halkı için ekmeğin büyük öneminin bulunması nedeniyle federasyon olarak konunun üzerinde hassasiyetle durduklarını belirtti. Gelişigüzel fırın açılmasına karşı olduklarını kaydeden Balcı, mevcut fırınların da iyileştirilmesi için gerekli çalışmaları sürdüklerini dile getirdi. Balcı, ekmek ham maddelerinde önemli artış olmaması nedeniyle 16 aydır ekmek fiyatlarına zam yapılmadığını da belirterek, "Bugün Türkiye’deki ekmek fiyatları kilogram bazında 1 milyon 250 ila 1 milyon 500 bin lira arasında değişmektedir. Hammaddelerde önemli oranda artış yapılmadığı sürece biz de zam yapmamakta kararlıyız" dedi.

Fırınlar üzerindeki denetimlerin şov amaçlı değil, gerçek anlamda yapılması gerektiğinin altını çizen Halil İbrahim Balcı, "Zaman zaman ulusal kanallarda yetkililerce fırın denetimlerin yapıldığını görmekteyiz. Ancak bu denetimler bize göre doğru kriterler baz alınarak yapılmamaktadır. Denetimler adeta şov amaçlı olarak gerçekleştirilmektedir. Yetkililerin şov değil, gerçek anlamda fırın denetimleri yapmalarını istiyoruz. Bu, halkımız açısından önemli olduğu gibi gerçek fırıncı esnafının da mağduriyetini giderecektir" diye konuştu.

"Gerçekten hijyenik olmayan ve kabul edemeyeceğimiz şekilde üretim yapan fırınlar varsa, hakiki fırıncı esnaf da bu durumdan rahatsızlık duymaktadır" diyen balcı şunları söyledi:
"Bu durum bizim beyaz ve tertemiz önlüğümüzün lekelenmesine neden olmaktadır. Bu lekeyi yetkililerle birlikte bizlerin temizlemesi gerekiyor. Ama bu lekenin şov şeklindeki denetimler sürdüğü müddetçe temizlenmesi mümkün değildir. Göstermelik 3-5 fırının değil, gerçek anlamda bütün fırınların denetlenmesini istiyoruz. Denetleme sonrasında da eğer eksiklik varsa o esnafı da mağdur etmeden süre tanınmalıdır. Eğer fırının iyileştirilmesi mümkün değilse o zaman kapatılmasından yanayız"

Türkiye Fırıncılar Federasyonu olarak Türk halkının daha sağlıklı, ucuz ve kaliteli ekmek yemesini arzu ettiklerini kaydeden Balcı, perakende ekmek satış şartlarının da iyileştirilmesi amaçlı çalıştıklarını ve gelişigüzel ekmek satışlarına izin vermeyeceklerini ifade etti.

Giresun-İHA
Yayın Tarihi : 28 Aralık 2004 Salı 14:29:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?