3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

Fiskobirlik gayri menkullerini satıyor

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği'nin (FİSKOBİRLİK) 2005 ürünü alım bedellerinin ödenmesi için tüm imkanların zorlanacağı, bunun için gerekirse gayri menkullerin satılacağı bildirildi. 

FİSKOBİRLİK Genel Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, birliğe bağlı 50 kooperatif yönetim kurulu üyeleriyle Giresun'da 18-19 Temmuz tarihlerinde toplantı yapıldığı belirtildi. Açıklamada, kooperatif yönetim kurullarıyla toplantıda, fındıkta yaşanan sorunların değerlendirildiği, bundan sonra izlenecek yol haritasının tespit edildiği ve eylem planının oluşturulduğu aktarıldı. Toplantıda, birliğin içinde bulunduğu tüm zorluklara rağmen, üreticilere 2005 yılı ürününden kalan borçların her türlü imkan zorlanarak ödenmeye çalışılacağı, bunun için gerekirse, iş merkezleri, FİSKOMAR ve bazı gayri menkullerin satılabileceği kararının alındığı kaydedildi. 

Açıklamada, fındık ve fındık üreticileri ilgili tüm sorunların FİSKOBİRLİK ile ilişkilendirilmesinin yanlış olduğu aktarılarak, "Birliğimizin tek başına tüm fındık üreticilerinin sorununu çözmesinin mümkün değildir. Zaten böyle bir görevinin de bulunmamaktadır. Bu nedenle ilgili tüm kişi ve kuruluşların ortaklaşa hareket etmesi gerekmektedir. Siyasi otoriteye, kurumlara ve kişilere bağlı bir fındık politikası yerine, ülke ve üretici menfaatlerine yönelik orta ve uzun vadeli bir Milli Fındık Politikası oluşturulmalıdır" denildi. 

Son günlerde bazı siyasilerin FİSKOBİRLİK'i hedef göstermesinin, bazı kişileri tahrik ve teşvik ettiği tüm kamuoyunca bilindiği, bu durumun da sorunların çözümünü daha da zorlaştırıldığına dikkat çekilen açıklamada, "Bazı siyasilerin iddia ettiği gibi ortak üreticilerimize olan 2005 yılı ürün borçlarının ödenmesinin temin edilmesi ve 2006 yılı arz fazlası fındığa çözüm bulunması durumunda, yöneticilerimiz istifa da dahil her türlü özveride bulunacaktır. Birliğimiz üreticilerin temsilcisidir. İddia edildiği gibi hiçbir siyasi partinin temsilcisi veya destekçisi olmamıştır. Bu tür yaklaşımların kabul edilemez. Bugüne kadar siyasi otoriteyle uyumlu ve işbirliği içinde çalışmaya özen gösterilmesine rağmen, üretici borçlarının ödenmesi konusunda siyasi otoriteden aynı destek ve işbirliğinin sağlanamadı" ifadelerine yer verildi. 

FİSKOBİRLİK'in borcunun bulunmadığı, bulunmayan bir borcun da silinemeyeceği kaydedilen açıklamada, birliğin hatta devletten yaklaşık 53 milyon YTL alacaklı olduğu öne sürüldü. 

Açıklamada, bir süredir FİSKOBİRLİK'de incelemede bulunan müfettişlerin incelemeleri bitmeden siyasi otoritenin "yönetimi mahkemeye vereceğiz" yönündeki açıklamaların görev yapan müfettişleri baskı altına almaya yönelik bir hareket ve yargıya müdahale olarak görüldüğü belirtildi. 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Giresun ve Ordu'da FİSKOBİRLİK hakkında yaptığı açıklama ve kamuoyunda yapılan spekülasyonların fındık fiyatlarının düşüşüne neden olduğu ileri sürülen açıklamada, birliğin depolarındaki 50 bin ton kabuklu fındığın stok değerinin yaklaşık 100 milyon YTL azalarak, buna bağlı olarak da depolarda bulunan fındığın satışını zorlaştırdığı ifade edildi. 

Açıklamada, 2006 yılı ürünü arz fazlası sorununun bir şekilde çözülmesi gerektiğine dikkat çekilerek, şunlar vurgulandı:
"Aksi taktirde yıllık ihracat gelirlerinin 600 milyon dolara kadar düşebilecektir. Bununda ülkemize yaklaşık 1 milyar 5 milyon dolar zararı olacaktır."
İHA
Yayın Tarihi : 20 Temmuz 2006 Perşembe 16:20:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?