3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

FİSKOBİRLİK ile TMO arasında sorun yok

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) ile Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) arasında sorun yaşandığı yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığı bildirildi. 

FİSKOBİRLİK'den yapılan yazılı açıklamada, FİSKOBİRLİK ile TMO arasında sorun yaşandığı şeklinde haberlerin son günlerde bazı yayın organlarında yer aldığı hatırlatıldı. Açıklamada, gerçek dışı olarak nitelendirilen haberlerin doğruyu yansıtmadığı, fındık üreticilerinin bu haberlere itibar etmemeleri istenildi. 

Açıklamada, bu tür haberlerin fındık piyasasını olumsuz yönde etkilediğine dikkat çekilerek, "İddia edildiği gibi, birliğimizin, TMO ile her hangi bir sorunu yoktur. Aksine, tüm kesimlerle iktidar, muhalefet, sivil toplum kuruluşları ve TMO ile işbirliği yapılarak, sorunun biran önce çözümlenmesi amacıyla görüşmeler aralıksız ve olumlu bir şekilde devam etmektedir" denildi. 

FİSKOBİRLİK ve TMO'nun bugün itibariyle toplam 105 bin ton fındık alımı gerçekleştirdiği, ilave önlemlerle alımların daha da hızlı yapılması sağlandığı vurgulanan açıklamada, "Bu gelişmeler doğrultusunda, önümüzdeki günlerde serbest piyasa fiyatlarının yükselişe geçeceğinin özellikle üreticilerimizin göz önünde tutması kendi menfaatlerine olacaktır" ifadeleri kullanıldı. 

Açıklamada, yönetim kurulu tarafından hafta sonu yapılan toplantıda fındık üreticilerinin lehine olduğuna inanılan bazı önemli kararların alındığı kaydedilerek şu ifadelere yer verildi: "2005 yılı ürününden Birliğimize ürün teslim edemeyen ortaklarımızdan tekrar alım yapılmasına başlanmıştır. 2006 yılı ürünü için TMO'ya ilave depo tahsis edilmiştir. 

Üreticilerimizin ürün teslimlerini rahatça yapabilmeleri için mevcut alım merkezleri dışında kooperatiflere uzak Aybastı, Kabataş, Gürgentepe bölgelerde tali alım merkezleri açılmıştır. 2006 yılı ürününden randımanı yüzde 38'den düşük, buruşuk oranı yüzde 10'un üzerinde fındıkların da alımı yapılacaktır. 31 Ekim tarihinde sona erecek olan 2006 yılı beyanname verme süresinin 29 Aralık tarihine uzatılmıştır. Yeni ortak olmak isteyen üreticilerin ve eski ortaklardan güncelleme yaptıramayanların işlemlerinin tamamlanması için ek süre tanınmıştır." 

2005 ürünü alımlarından doğan borçların ödenmesinin elde olmayan nedenlerden dolayı, bayram öncesi ödenmesine başlanılamadığı aktarılan açıklamada, ödemelerin kısa sürede başlaması için tüm imkanların seferber edildiği belirtildi.
iha
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2006 Salı 14:01:54
Güncelleme :31 Ekim 2006 Salı 19:17:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
abdullah yalın IP: 88.226.39.xxx Tarih : 2.11.2006 23:16:40
toprak mahsülleriyle fikobirlik arasında sorun olmadından bahsediliyor sorun yoksa 2005 ürün bedelleri neden bayram öncesi yok bayram sonrası diye saçma sapan konuşmalarla üretici aldatılıyor ben anlayamıyorum anlayan birileri varsa bizede anlatsıda üretici yeni yönetimden fiskobirliği toparlamasını küçük kooperatiflerin kapatılmasını kooperatif sayısının l97o yıllarıdaki sayılara düşürülmesini yapılan tasarruflarla giderlerin luzumsuz ödemelerin azaltılmasını beklemektedir.bu şekilde çalımaların yapılması herkonuda tasarrufa gidilmesi bizleri sevidirecektir.