4
Mayıs
2024
Cumartesi
GİRESUN

FİSKOBİRLİK üreticiyi uyardı

FİSKOBİRLİK, birkaç gün içerisinde başlanacak olan fındık hasadına ilişkin, üreticilere "harman dönemi, kurutma ve depolama işlemlerine dikkat edin" uyarısında bulundu. 

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği'nden (FİSKOBİRLİK) yapılan yazılı açıklamada, 2006 ürünü fındık hasadına birkaç gün içerisinde başlanılacağı hatırlatıldı. 2006 ürünü fındığın hakettiği değere ulaşabilmesi için üreticilere büyük görev düştüğüne dikkat çekilen açıklamada, üreticilerin harman dönemi, kurutma ve depolama işlemlerine dikkat etmeleri uyarısında bulunuldu. 

Açıklamada, bahçede bulunan ve farklı zamanlarda hasat olgunluğuna gelen, farklı çeşitleri ayrı ayrı hasat edilmesi gerektiği kaydedilerek, "Hasadı, yerden ve fındıklar tam olgunlaştıktan sonra yapınız. Çünkü olgunlaşmadan hasat edilen fındıklar hem çabuk bozulacak, hem de randımanı düşük olacaktır. Hasat olgunluğuna gelip kendiliğinden yere dökülen fındıkları diğerlerinin de dökülmesini beklemeden toplayınız" denildi. 

Hasat edilen fındıkların kesinlikle naylon çuvallar içinde ve sıkışık bir vaziyette bahçede bekletilmemesi uyarısında bulunulan açıklamada, "Küflenme ve çürümenin oluşmaması için mahsul jüt çuvallar içerisinde ve aynı gün harmana getirilmelidir. Harmana getirdiğiniz zuruflu fındıkları büyük yığınlar ve kalın tabaka oluşturacak şekilde yığıp bekletmeyiniz. Zuruflu fındıkları toprakla temas ettirmeyip, yağmurdan koruyunuz. Ancak kızışma olmaması için de fındıkların üzerine örttüğünüz naylon örtüleri, yağmur nedeniyle uzun süre havasız bırakmayınız. Zuruflu fındıklar, beton harmanlara 15-20 cm kalınlığında serip 4-5 saatte bir çevirerek, güneşte 1-2 gün soldurulduktan sonra patoza veriniz. Fındığı verdiğiniz patozun fındıkları zurufundan tam olarak ayırmasına fakat fındık kabuğuna zarar vermemesine dikkat ediniz" ifadelerine yerverildi. 

Zurufundan ayrılmış dane fındıkların, hafif meyilli ve temiz beton harmanda kurutulması gerektiği ifade edilen açıklamada, harman beton değilse fındığın toprakla temasını önlemek için jüt tente veya bez kullanılması önerilerek, şu bilgilere yerverildi: 

"En fazla 5 cm kalınlıkta beton veya jüt tente üzerine sererek kurumaya bıraktığımız dane fındıkları yağmurdan korumak için üzerine örteceğiniz naylon örtüyü direkt fındığın üzerine değil, en az 30-40 cm yükseklikte yaptığınız çardağın üzerine örtmelisiniz. Tam olarak kuruttuğunuz kabuklu dane fındıkların içindeki patozun kırdığı iç fındıklarla yabancı maddeleri seçiniz, çünkü bu maddelerin dayanıklılık süresi az olduğu için küflenecektir. Kuruyan fındıkları iyice soğuduktan sonra, sabah erken veya akşam geç saatte jüt çuvallara doldurunuz. Naylon çuvallara fındık koyulduğunda kızışma yapmakta, bunun sonucunda da küflenen fındıklarda kanser yapıcı etkisi olan aflatoksin maddesi oluşmaktadır ki bu madde hem fındığınızın kalitesini hem de insanların sağlığını etkileyecektir." 

Açıklamada, kuruyan kabuklu fındığın hemen pazara indirileceği durumlarda temiz, rutubetsiz ve havalandırma özelliğine sahip bir depoda muhafaza edilmesi gerektiği belirtilerek, fındığınıza göstereceğiniz ilgi ve özenin gelirinizi bir kat daha artıracağını unutulmamasına dikkat çekildi.
İHA
Yayın Tarihi : 2 Ağustos 2006 Çarşamba 14:43:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?