3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

FİSKOBİRLİK'e Sağra eleştirisi

Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Özer Akbaşlı, tarihinin en zor ekonomik dönemini yaşayan Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği'nin (FİSKOBİRLİK) Sağra'ya talip olmak yerine sorumluluklarını yerine getirmeye çalışması gerektiğini söyledi. 

Akbaşlı, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Pamuk'un, Ordu'daki Sağra'yı satın almaya talip olduklarını açıkladığını hatırlatarak, Sağra'nın ticari bir kuruluş olması bakımından alınması ve işletilmesinin tarihinin ekonomik açıdan en zor dönemini geçiren FİSKOBİRLİK gibi bir kuruluş için son derece riskli olduğunu kaydetti. Akbaşlı, bu düşüncenin birliğin ve fındığın yararına olup olmadığının da iyi etüt edilmesi gerektiğini belirtti. 

FİSKOBİRLİK'in Sağra'ya talip olmak yerine 3 yıldır süren Entegre Fındık İşleme Tesisi'nin (EFİT) yenilenmesi projesini tamamlaması gerektiğini dile getiren Akbaşlı, "FİSKOBİRLİK, Sağra'yı neden almak istiyor? Fındığı işlemek ve satmak amaçsa, öncelikle bu işi geçmişte büyük başarı ile sağlayan kendi iştirakine sahip çıkmalıdır. EFİT'in yenilenmesi için hazırlanan proje 3 yıldır sürüyor. FİSKOBİRLİK'in kendi iştiraki olan EFİT'e sahip çıkmadan, bir başka kuruluşa talipli olması, hem kendi tesisine hem de fındık üreticisine sıkıntı verir" diye konuştu. 

Akbaşlı, FİSKOBİRLİK'in riskli kuruluşlar yerine üreticiye sahip çıkarak sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini savunarak, "FİSKOBİRLİK, Sağra yerine, fındık fiyatlarının 8 YTL olmasına, fındık üreticilerinin alivreci tüccar tarafından ezilmemesine talipli olmalıdır. Sorumluluklarını yerine getirmeye talip olmalıdır. Riskli kuruluşlara talipli olmamalıdır" dedi. 

FİSKOBİRLİK tarafından Şubat ayında 2006 ürünü fındık alımlarından doğan borçların bir kısmını ödemesi gerektiğinin altını çizen Akbaşlı, şöyle konuştu: "FİSKOBİRLİK, 2006 ürünü 50 bin ton fındık aldı. Fındık üreticisi, FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu'nun, 2006 ürünü fındık alımlarından doğan ödemelerin şubat, mayıs ve temmuz ayında yapılacağı vaadi üzerine ürünlerini birliğe teslim etti. FİSKOBİRLİK'in şubat ayı içerisinde alımlardan doğan borcun bir kısmını ödemesi gerekiyor. Ancak halen bu ödemelerin nasıl yapılacağı belli değil. Yine bankalardan alınan krediler var. FİSKOBİRLİK yöneticileri riskli yatırımlara talipli olmak yerine, ödemelerin nasıl yapılacağına çözüm aramalıdır."

iha
Yayın Tarihi : 6 Ocak 2007 Cumartesi 16:27:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Ahmet Aker IP: 88.243.115.xxx Tarih : 19.01.2007 15:57:57
DOĞRU SÖZE NE DENİR? Sayın başkan güzel söylemiş.Ancak Yeni yönetimin çabalarının takdire değer olduğunu düşünüyorum.Doğrusu Sağra için alınan karar erken .FKB'nin önceliği iç ve diş piyasaya işlenmiş ve kaliteli hammadde sağlamak olmalı