3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

FİSKOBİRLİK'in piyasadaki durumu

Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Özer Akbaşlı, Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği'nin (FİSKOBİRLİK), fındık piyasalarının olmazsa olmaz bir kuruluşu olduğunu belirtti.

Akbaşlı yaptığı yazılı açıklamada, serbest piyasada fındık fiyatlarının düşük olması dolayısıyla FİSKOBİRLİK'in bundan sorumlu tutularak suçlanmaya çalışıldığını savundu.

Bu konuda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanın ''piyasadaki düşük fiyatın FİSKOBİRLİK'e verilen fındığın satışından kaynaklandığı, durumu takip ettikleri, gerekirse yaptırım uygulayabileceği'' yönünde bir açıklama yaptığını ifade eden Akbaşlı, şöyle devam etti:

''2008 ürünü fındığa 4 YTL fiyat verip piyasaların 2,20 YTL-2,50 YTL'den oluşmasını kim sağladı? FİSKOBİRLİK mi sağladı? (Müdahale alımları yapılıyor) deniliyor, ama piyasalara müdahale edilmiyor, müdahale etmeyen kimlerdir? yine FİSKOBİRLİK mi?

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) hızlı alım yapmaması nedeniyle üretici tüccara yöneliyor. Üreticiyi tüccara yönlendiren FİSKOBİRLİK mi? TMO tüm kapılarını açsa tüm fındık ofise gitmeye kalksa, piyasa fiyatları TMO'nun fiyatının üzerine çıkar. Bunu yapmayan FİSKOBİRLİK mi? Burada FİSKOBİRLİK'i suçlu göstermek yanlıştır.

Alivrelerden dolayı 2,50 YTL'nin altında oluşturmak isteyenleri, bu oluşum için çeşitli senaryo, oluşum ve girişimde bulunanları, (rekolte 1 milyon ton olacak) diye nara atanları, (Şili'de fındık dikildi) diyenleri, (2008 yılı 1 kilogram fındığın maliyeti 2 YTL'dir) diye doğruyu söylemeyenleri bir tarafa bırakıp, suçluyu derhal teşhis edip 'FİSKOBİRLİK' demek doğru mudur?''

Akbaşlı, FİSKOBİRLİK'in 2008 yılı fındık fiyatlarının düşmesine sebep olarak gösterilen satışları, koskoca bir uydurma ve hedef şaşırtma olduğunu öne sürdü.

FİSKOBİRLİK'in, fındık piyasalarında olmazsa olmaz bir kuruluş olduğunu belirten Akbaşlı, şunları kaydetti:

''Eğer amaç FİSKOBİRLİK'i tümden yok edelim ise çıkın bunu açıkça ifade edin. Fakat FİSKOBİRLİK'i tümden yok edemezler. Çünkü bu sefer ortada suçlu kalmaz. Burada FİSKOBİRLİK'in kolunu kanadını kırarak ve tüm suçu üzerine yükleyerek durumdan vazife çıkarmak isteniyor.

FİSKOBİRLİK geçmişinde kötü yönetilmiş, zarara uğratılmış, fındık sektöründe üzerine düşeni yapamamış, kişisel hesaplar yapmış olabilir. Ayrıca geçmişte çok parlak, görevini yerine getiren, çiftçiyi memnun ve mutlu eden dönemleri de olmuştur. Kısaca, yönetim biçiminin eksikliklerini ve yanlışlıklarını kuruma mal etmek ve onun sahibi çiftçiye yüklemek yanlıştır. Kurumlarda devamlılık esastır. FİSKOBİRLİK bir üretici kuruluşudur.''

Akbaşlı, 2008 yılı fındığının, serbest piyasada düşük fiyatlardan seyretmesinden rahatsız olanların, bir an önce FİSKOBİRLİK'e, TMO adına fındık alımı yetkisi vermesi gerektiğini, fındık ve fındık çiftçisinin mutlu olması için bunun zorunlu olduğunu savundu.

AA
Yayın Tarihi : 11 Eylül 2008 Perşembe 15:50:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
aksiyon er ORDULU IP: 212.175.115.xxx Tarih : 15.09.2008 14:03:33

Biz HÜKÜMETİN ADAMIYIZ fındığın sorunlarını çözmek için adayız derken BİZ HÜKÜMETİN ADAMIYIZ diyenler ne yapıyorlar?? hangi sorunları çözüyorlar ?? Ben söyleyeyim çalışanları işten atarak yandaşlarına yer açmaya kurumun gayrimenkullerini yandaşlara peşkeş çekerek sorun çözüyorlar örnek ordu fiskomar arkasındaki 2 tirilyonluk arsayı cemat dersanesine 700 MİİLYARA satmak ve kurum gayrimenkullerini yandaşlara sudan ucuza kiralamak gibi... Fındığın ana merkezi giresun ve ordu iken fındığı bu duruma düşürn illerin yöneticilerine teslim ettiniz SONUCUNA KATLANACAKSINIZ