3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

Fiskobirlik'ten açıklamalar

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Pamuk, 2007 ylında birliği fındık piyasasında daha etkin hale getirmeyi hedeflediklerini söyledi. 

Pamuk, yerel bir televizyon kanalında katıldığı programda yaptığı konuşmada, 2005 ürünü fındık alımlarından doğan borçların ödenmesi sürecinin sürdüğünü hatırlattı. 2005 ürünü fındık alımlarından doğan borçların ödenmesi için 120 milyon YTL bankalardan kredi alımı yapılarak ortaklara aktarıldığını ifade eden Pamuk, 50 milyon YTL'lik kısmın ödenmesi için de birliğe bağlı iştirakler ile gayrimenkullerin satılacağını belirtti. Birliğe bağlı iştirakler ve gayrimenkullerin satılamaması nedeniyle 2005 ürünü fındık alımlarından doğan borçların ödenmesinin geciktiğini dile getiren Pamuk, "İştiraklerin ve gayrimenkullerin satış süreçleri sürüyor. En kısa sürede satışları gerçekleştirerek, 2005 ürünü fındık alımlarından doğan borçları ödeyeceğiz" dedi. 

FİSKOBİRLİK'in, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ile işbirliği halinde olduğunu, bunun fındık üreticisinin lehine olması hasabiyle gerçekleştirildiğinin altını çizen Pamuk, "TMO'nun depoya, FİSKOBİRLİK'in de krediye ihtiyacı vardı. TMO ile bir işbirliği yaptık. Bu işbirliğinde FİSKOBİRLİK olarak biz kredi aldık, TMO'da rahat rahat fındık alımı yaptı. İşbirliği tamamen fındık üreticisinin lehine yönelik olarak gerçekleşti. Çünkü, FİSKOBİRLİK depolarını açmasaydı TMO 160 bin ton 2006 ürünü fındık alımı yapması mümkün olmazdı. Birlik olarak depolarımızı açmamız, piyasadaki arz fazlasının çekilmesini sağladı. TMO da bizim kredi almamızı kolaylaştırdı" diye konuştu. 

FİSKOBİRLİK'in 2005 ürünü fındık alımlarından doğan borçları ödemesinin fındık fiyatlarının yükselmesini sağladığına dikkat çeken Pamuk, Şubat ayında da 2006 ürünü fındık alımlarının ödemelerin gerçekleştirilmeye başlamasıyla birlikte fiyatların arzu edilen noktalara gelebileceğini savundu. Birliğe ortak olan üretici listelerinin güncelleneceğini, yeni ortak olmak isteyenlere de kolaylık sağlanacağını ifade eden Pamuk, tüm fındık üreticilerini FİSKOBİRLİK'e ortak olmaya beklediklerini söyledi. 

2007 ylında birliği fındık piyasasında daha etkin hale getirmeyi hedeflediklerini belirten Pamuk, şöyle konuştu: "FİSKOBİRLİK'in kuruluş amacı, fındık üreticisini korumak ve ürünlerinin gerçek değeri bulmasını sağlamaktır. Ancak FİSKOBİRLİK halen piyasanın yüzde 10'unu elinde bulunduruyor. FİSKOBİRLİK'in piyasada etkin olması gerek ve bunu sağlamayı hedefliyoruz. 2007 yılı içerisinde piyasadaki etkinliğimizi yüzde 30'a, ilerleyen yıllarda da yüzde 60-70'e çıkarmayı arzu ediyoruz. Güçlü bir FİSKOBİRLİK, piyasayı kontrol ederek, üreticimizin ürününün gerçek değerine ulaşmasını sağlayabilir."
iha
Yayın Tarihi : 11 Ocak 2007 Perşembe 10:35:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?