3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

FKB yine hayal kırıklığına uğrattı!

Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Özer Akbaşlı, FİSKOBİRLİK tarafından 2008 ürünü fındık alımlarından alacakların söz verilen tarihin geçmesine rağmen ödenmediğine işaret ederek, "FİSKOBİRLİK'e güvenerek fındık teslim eden üretici, bir kez daha hayal kırıklığı yaşamıştır" dedi.

Akbaşlı, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, FİSKOBİRLİK'in 27 Ekim tarihinde 2008 ürünü fındık alım kampanyasını başlattığını hatırlattı. FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar'ın, 2008 ürünü fındık alımlarından doğan borçların yüzde 75'in 35 gün içerisinde, kalan kısmın da mal karşılığında ödeneceği yönünde açıklamasını anımsatan Akbaşlı, "Alım kampanyasının başladığı 27 Ekim tarihinden itibaren bugüne kadar 50 gün geçti. Ancak bugüne kadar herhangi bir ödeme söz konusu değil" diye konuştu.

FİSKOBİRLİK'in 2006 ve 2007 yıllarından üreticilere ürün bedelleri ile banka borçlarının bulunduğunu, böyle bir dönemde 2008 ürünü alım bedellerinin 35 gün içerisinde ödeneceği gibi bir söylemin o günlerde kendilerine inandırıcı gelmediğini ve bunu da ifade ettiğini hatırlatan Akbaşlı, şöyle konuştu:

"FİSKOBİRLİK'in alım kampanyasını başlatacağı dönemde, ödeme için gerekli kaynağın nereden bulunduğunu sormuştuk. Ancak bir cevap alamadık. FİSKOBİRLİK'in 2006 ve 2007 yıllarından kalan ürünü alımlarından halen borcu var.İki yıl önceden kalma borcunu ödeyemeyen bir kurumun 'ben fındık alacağım ve bedelini ödeyeceğim' demesini çok inandırıcı bulmamıştım. O dönemlerde de bunu ifade etmiştim. Anlaşılan ödemeler yapılmadığı için ortadan bir kaynak yokmuş. Haklı çıktım. Bu konuda keşke haklı çıkmasaydım. Bu tür konularda haklı çıkmaktan da rahatsız oluyorum."

Akbaşlı, FİSKOBİRLİK yöneticilerinin yıllardır üreticilere ödeme sözü verilmesine rağmen, bunların yerine getirilmediği, aynı durumun 2008 ürünü fındık alımlarında da yaşandığına işaret ederek, "Üreticimiz malesef bir kere daha inandırılarak, ürününü FİSKOBİRLİK'e verdi, ancak yine mağdur edildi. Söz vermek çok önemli birşeydir. Bir birey, bir insan birşey söz verirken, çok iyi hesap etmeli, sözünü ona göre vermelidir. FİSKOBİRLİK yöneticileri geçmiş dönemlerde birçok kez ödeme sözleri vermişlerdi. Her defasında verilen sözlerin karşılığında üretici fındık teslim etti. Ancak bu sözler ödeme noktasında yerine getirilmedi ve üretici mağdur oluyor. Malesef bu mağduriyetler, üreticinin FİSKOBİRLİK'e olan güvenini zedelemektedir" dedi.

Öte yandan FİSKOBİRLİK 2008 ürünü fındık alım kampanyası çerçevesinde ürün alımlarını sürdürüyor. Birliğe bağlı 50 kooperatif tarafından üreticilerden yaklaşık 13 milyon YTL tutarında 3 bin 200 ton fındık alımı gerçekleştirdi.

iha
Yayın Tarihi : 17 Aralık 2008 Çarşamba 10:44:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?